Pokládání dlaždiček ve sprchovém koutu

Pokládání dlaždiček ve sprchovém koutu
Pokládání dlaždiček ve sprchovém koutu. Načrtněte si rozložení kachliček na podklad a pečlivě si rozvrhněte první řadu. To je první krok k úspěchu.

Jak si všechno rozvrhnout

Pokud stěny vaší sprchy nejsou pravidelné, nebo pokud chcete z dlaždiček vytvořit vzor, je pečlivé rozvržení velmi důležité. Od spodního okraje stěny odměřte výšku dlaždičky mínus 1,5 cm. Tím získáte 1,5 cm přesah nad okraj sprchové vany. Dobře si míru označte a s pomocí vodováhy přeneste na všechny stěny, které chcete vydláždit. Bude to vodicí linka pro horní okraj první řady kachliček, které tak zůstanou krásně rovné. Další způsob, jak si naplánovat pokládání kachliček je změřit si nejvyšší a nejnižší bod sprchového koutu. V nejnižším bodě, tedy odspoda budou celé dlaždice. Označte si jej. V rozích se snažte, pokud možno používat celé dlaždice. Vyhnete se tak potřebě řezání na příliš malé kousky. Vše si dobře naplánujte.

Připravte si pro první řadu dostatek lepidla

Mělo by mít konzistenci arašídového másla, tedy ani příliš husté, protože jinak bude předčasně zasychat, ani řídké, jinak budou obklady špatně držet a přebytečné lepidlo půjde obtížně dolů. Při míchání tmelu si pomozte elektrickou vrtačkou. Tmel tak bude mít jednolitou konzistenci a bude kvalitnější.

Před aplikací lepidla navlhčete cementovou desku mokrou houbou 

Pokud to neuděláte, cement nasákne vlhkost z tmelu příliš rychle a dlaždičky pak budou snáze praskat.

Natřete trochu tmelu na zadní stranu dlaždičky

Dobře rozetřete po celé ploše dlaždice, jako kdybyste si mazali máslo na chleba. Tento způsob je obvykle efektivnější, než natírání tmelu přímo na zeď a pokládání dlaždiček potom. Také se přitom nadělá méně nepořádku! Pozor, ať to s tmelem nepřeženete. Tenká, rovnoměrná vrstva je nejlepší. Rozhodně tu neplatí čím víc, tím lépe.


Umístěte první dlaždici doprostřed stěny (nebo podlahy)

Vytvoříte tak příjemný vizuální efekt, protože každá další dlaždice, kterou položíte vedle bude vypadat vycentrovaná. Až dlaždici natřete tmelem, jednoduše ji přitiskněte na stěnu. Pevně na ni zatlačte, aby se stěna i dlaždice tmelem dobře spojily. Až dlaždici položíte, otřete z ní přebytečný tmel. I když se vám to zdá jako zbytečná práce mezi spoustou kachliček a spousta ohýbání, je lepší nenechat z dlaždiček tmel vytékat. Jednoduše jej otřete prstem nebo vatovou štětičkou. Používejte malé mezerníky nebo jinou zábranu, která umožní ponechat trochu místa mezi dlaždicemi a okrajem sprchové vany. Dobře poslouží třeba nastříhané kousky kartonu. Až budete hotovi, zábranu jednoduše vytáhnete a mezeru vyspárujete.

Pokračujte v pokládání dlaždic

Nezapomínejte mezi nimi používat spárovací křížky. Díky nim budete mít mezi dlaždicemi rovnoměrné mezery. Seženete je v různých velikostech, nejčastěji 0,15 nebo 0,30 cm nebo i větší. Pravidelně je klaďte na spoje, ať už ve tvaru kříže nebo písmene t, aby vám vznikly pravidelné, dostatečně široké spáry. Postup opakujte a klaďte na sebe jednu řadu dlaždic za druhou, dokud nedosáhnete stropu sprchového koutu. Horní okraj každé řady zkontrolujte vodováhou. Narýsujte si vodicí linku pro novou řadu. Dlaždičky natírejte tmelem a lepte těsně pod narýsovanou čáru. 

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.09.2024
Reklama
Reklama