Jak čistit dřevěnou podlahu?

Jak čistit dřevěnou podlahu?
Jak čistit dřevěnou podlahu? Čištění dřevěné podlahy může být obtížnější, především tehdy, nevíte-li, jakou má povrchovou úpravu. Jako vyčistit podlahu z tvrdého dřeva, aniž byste ji poničili?

Jak zametat nebo luxovat

Podlahu zameťte koštětem s měkkými štětinami, Odstraníte větší nečistoty, které by se mohly zachytit pod mop a tím podlahu poškrábat. Pokud máte lux s delšími štětinami, které podlahu nepoškrábou, a na podlaze je jen prach, můžete ji místo zametání vyluxovat.

Otázka povrchové úpravy

Zjistěte, jakou podlahu a s jakou povrchovou úpravou máte. Nejjednodušší k rozeznání jsou předpřipravené prkenné podlahy, protože každé prkno má zkosené hrany. Pokud není povrch lesklý, je podlaha namořená, nebo bez povrchové úpravy. Lesklé podlahy se rozlišují nejhůře. Abyste otestovali, zda je na ní vosk, navlhčete extra jemnou drátěnku a třete jí na skrytém místě; pokud se na drátěnce objeví světle šedá skvrna, máte voskovou povrchovou úpravu. Abyste otestovali, jestli máte starou nebo moderní povrchovou úpravu, nakapejte pár kapek vody na nejsešlejší místo; pokud zůstane po několika minutách v krůpějích, máte pravděpodobně moderní povrchovou úpravu, jestli se vám ale zdá, že se voda vsakuje nebo dřevo tmavne, máte pravděpodobně starší nebo špatně provedenou povrchovou úpravu, se kterou musíte manipulovat opatrně.

Odolnost vodě

K povrchové úpravě většiny nových podlah se používá polyuretanový, uretanový, nebo polyakrylový nátěr – všechny z nich jsou odolné proti vodě a flekům, takže se lehce čistí. Starší podlahy bez předělané povrchové úpravy mají na povrchu obvykle šelak, lak, nebo polituru, které dřevo činí voděodpudivým, ale nejsou tak odolné jako moderní povrchové úpravy. I když předpřipravené prkenné podlahy mají dobrou povrchovou úpravu, jsou náchylnější k poničení vodou kvůli tomu, že je každé prkno natřené zvlášť (na rozdíl od podlah, které jsou natřené až po pokládce na místě).

Stírejte jenom, když je třeba

Když si stále nejste jisti povrchovou úpravou, zvolte jemnější metodu; s podlahou z tvrdého dřeva byste neměli riskovat. Podlahu stírejte, když je to potřeba. Ačkoliv byste podlahu měli zametat a/nebo luxovat pravidelně, abyste ji udrželi bez prachu a částic, které by ji mohli poškrábat, měli byste ji stírat jenom, když je to doopravdy potřeba. Tím prodloužíte její životnost.

Zdroje: wikiHow, Martha Stewart, Architectural Digest, Good Housekeeping,  

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.09.2024
Reklama
Reklama