Jaké existují základové desky domu

Jaké existují základové desky domu
Jaké existují základové desky domu. Při stavbě rodinného domu někdy postačí pásové základy, ale v řadě případů je nutné sáhnout po bytelnějším a stabilnějším řešení.

Když pásy nestačí

Tam, kde je požadovaná hloubka základů větší než 2,5 m, je nepraktické používat konvenční základy s pásovou výplní, pokud není plánováno suterénní podlaží. V těchto případech je nákladově efektivnější poohlédnout se po alternativách, jako je betonová deska nebo pilotové základy. Pokud se při slově základová deska vybaví vodotěsná základna obdélníkového tvaru, nejste příliš daleko od toho, jak vypadá deskový základ seshora.

Rozloží zatížení budovy

Jde o železobetonovou desku odlitou přes zhutněný podklad, který rozkládá zatížení budovy na větší plochu terénu, aby překonal půdní podmínky s nižší nosností. Základy desky jsou obvykle navrhovány statikem s přihlédnutím k půdním podmínkám posouzeným při geotechnickém průzkumu nebo alespoň při kontrole zkušebních vrtů inženýrem.

Ocelová výztuž je nutná

Konstrukce desky má obvykle "okrajový nosník" po svém obvodu a pod všemi oblastmi, které nesou velké bodové zatížení. Skládá se z klece z ocelové výztuže, kterou bude nutné pečlivě sestavit na místě. Někdy jsou také potřeba vnitřní výztužné nosníky. Tyto nosníky přenášejí zatížení budovy přes zbytek desky a poté rovnoměrně po zemi.

Čtyři typy desek

Existují však také čtyři různé typy vorových základů, což znamená, že každý typ ve skutečnosti vypadá jinak. Hlavní čtyři typy jsou:

Pevná deska – zahrnuje plochou podložku, s kluznou rovinou, s přikrývkou – definované jejich různou hloubkou nebo použitím dalších materiálů pod nimi, jako je písek.

Stropní nosník – zahrnuje další zemní nosníky a používá se v případě, že v budově dochází k nerovnoměrnému konstrukčnímu zatížení

Komůrková deska – vyrobená ze dvou vrstev betonu s nosníky mezi nimi, když je půda málo nosná.

Pilotová deska – zahrnuje piloty umístěné pod deskou pro větší stabilitu, díky čemuž je tento typ základu vhodný pro vyšší budovy. Betonové podložky, obvykle lité na místě, jsou umístěny pod pozicí každého sloupku rámu a sloupky jsou spojeny dohromady na úrovni terénu, aby se zatížení rovnoměrně rozložilo. Rozteče, velikost a hloubka podložek jsou navrženy podle konstrukčního zatížení budovy a půdních podmínek. Jde o čtvercové nebo kruhové betonové bloky, které sedí napříč staveništěm v nosných bodech.  

Další typy

Existují také různé typy základů s podložkami v závislosti na konstrukci, na kterou se používají.

Hladká deska – vhodná pro lehčí zatížení

Vyztužená deska – obsahující výztuhu v podobě ocelových tyčí

Průběžná deska – umístěná v řadě a spojená ocelovými táhly

Ačkoli jsou základové desky obecně považovány za typ základů s relativně nízkou hloubkou, lze je prohloubit, pokud je typ půdy málo nosný. Celkově se však hodí spíše pro konstrukce, jako jsou kůlny nebo sklady, nebo pro budovy s ocelovým rámem nebo dřevěným sloupem a trámem, spíše než pro nově postavený dům.

Základové patky mohou být vhodné pro místa, kde je třeba omezit výkopové práce na minimum, a mohou být také nákladově efektivním řešením při překonávání svažitého místa zavěšením přízemí na sloup a rám trámu.

Zdroje: Ultratech CementDamia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.09.2024
Reklama
Reklama