Kdy jsou potřeba pilotové základy domu

Kdy jsou potřeba pilotové základy domu
Kdy jsou potřeba pilotové základy domu. Tam, kde jsou půdní podmínky špatné, proměnlivé nebo nepředvídatelné, jsou obvykle řešením pilotové základy.

Co rozumíme pojmem pilotové základy

Pilotové základy jsou ve skutečnosti dlouhé válcovité struktury, které jsou uloženy hluboko do země. Použijeme-li správnou terminologii, jsou zaražené nebo vyvrtané a mohou být také vyrobeny z oceli nebo železobetonu. Stejně jako u některých dalších typů základů zahrnuje termín pilotové základy řadu různých podkategorií: koncové nosné, hnané, třecí a vrtané piloty jsou jen některé z typů. Mezi další menší verze patří mikro piloty a šroubovité a zemní vruty. Jakmile jsou na místě, větší verze jsou uzavřeny a obvykle spojeny pomocí řady zemních nosníků.

Hlavní důvod pro jejich použití

Proč používat pilotové základy? Především se vypořádat s vyššími konstrukcemi postavenými na slabším terénu. I když v některých případech jsou známy případy, kdy jsou vyžadovány v rozšířeních, aby nedošlo k narušení odtoků. Menší verze, jako jsou zemní vruty, se také stále častěji používají v přístavbách a konstrukcích, jako jsou modulární zahradní místnosti.

Šroubové pilotové základy

Místní orgány územního plánování často povolují výstavbu konstrukcí kolem stromů v oblasti ochrany kořenů za předpokladu, že konstrukce jsou podepřeny šroubovými pilotami. Jedná se o relativně nové základové řešení sestávající ze štíhlých, dutých ocelových hřídelí s malým počtem ocelových šroubovic (nebo šroubových závitů) přivařených k nim. Piloty se zašroubují do země, dokud nedosáhnou dostatečného tření, aby unesly požadované zatížení. To může být také nákladově efektivní způsob budování základů na svažitém terénu, protože ocelové piloty mohou být ponechány nad zemí a spojeny dohromady napínacími dráty nebo tyčemi a zakončeny ocelovým prstencovým nosníkem nebo mříží, ze které lze stavět.

Zemní vruty

Proč se na stavbách používají zemní vruty, kde je to možné? Jsou inovativní a nabízejí ekologičtější možnost stavby, ale také představují mnohem rychlejší způsob stavění a mohou pomoci, když máte co do činění s kořenovými systémy stromů, které by jinak byly problematické s tradičnějším typem základů.

Zdroje: Ultratech CementDamia Cement, Homebulding & Renovation

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.09.2024
Reklama
Reklama