3 způsoby, jak se zbavit listí na podzim

3 způsoby, jak se zbavit listí na podzim
3 způsoby, jak se zbavit listí na podzim. Nabízíme několik opravdu dobrých informací pro všechny majitele domů, kteří se chtějí vyhnout procesu hrabání listí.

Příliš mnoho listů dusí trávu

Skutečná odpověď na otázku, zda hrabat listí, je ne, ale má to jeden háček. Nejdůležitějším bodem podzimního úklidu je, že listy stromů nepokrývají významnou část koruny trávníku. 10-20% pokrytí vašeho trávníku by mohlo být v pořádku, ale určitě byste se měli ujistit, že listy nezakrývají nic víc. Nadměrné množství listí na vašem trávníku v zimě je špatné z několika důvodů. Za prvé udusí trávu, a pokud ji neodstraní velmi brzy na jaře, bude bránit růstu. Za druhé, může podporovat choroby plísní sněžných. A konečně, poškození trávníku tvory (hraboši, myši) může být na jaře rozsáhlejší.

Jak zničit listí

Majitel domu má v zásadě tři možnosti, jak se ujistit, že listí nepokrývá významnou část jeho trávníku:

1) Shrabat je nebo použít fukar – listí zkompostovat nebo ho zlikvidovat

2) Použijte pytlovací nástavec pro vaši sekačku: kompostujte směs listí a trávy nebo ji vyhoďte

3) Mulčujte listí sekačkou (tj. nasekejte je na malé kousky, aby spadly do koruny). Toto je preferovaná možnost, protože živiny a organická hmota prospějí trávníku a půdě. Bylo prokázáno, že některé typy listů snižují klíčení semen plevele při mulčování do koruny trávníku (javory, jiné). Listy některých konkrétních druhů stromů (akát apod.) mohou ve skutečnosti přidávat do trávníků značné množství dusíku, protože tyto druhy fixují dusík z atmosféry, takže v listech může být vyšší obsah dusíku.

Pořiďte si mulčovací sekačku

Úspěšné mulčování listí do koruny trávníku vyžaduje častější sekání na podzim a případně několik přejezdů sekačkou, aby se listí dostatečně zamulčovalo. Lze také zakoupit specializované mulčovací sekačky a tyto typy sekaček budou také výhodné po celý rok pro mulčování listí trávy do koruny. Důležité je krájení listů na malé kousky.

Zdroje: Wisconsin Garden, Chesapeake Byu Foundation, Consumer Reports, University od Minnesota

Zdroje foto: Freepik.com  

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.09.2024
Reklama
Reklama