Jak upravit dům pro seniory

Jak upravit dům pro seniory
Jak upravit dům pro seniory. Jak generace baby boomu stárne, plánování úprav domácnosti tak, aby bylo zajištěno snadné "stárnutí na místě", musí proběhnout spíše dříve než později.  

Praktická vylepšení domácnosti

Téměř 90 % seniorů chce s přibývajícím věkem zůstat ve svých současných domovech. Cítí to tak i vaši rodiče nebo vy sami? Chcete-li vytvořit co nejpohodlnější a nejbezpečnější prostředí, budete potřebovat solidní plán úprav. Uvádíme nejdůležitější vylepšení domácnosti, které vaší rodině pomohou postarat se o mámu a tátu, když si užívají důchodová léta – v pohodlí svého domova. Nebo bude domov připraven pro vás, až zestárnete.

Vyměňte kliky skříněk a dveří

Rychlou a snadnou prací je výměna kování skříně a klik za kliky ve tvaru D. Tradiční knoflíky jsou pro lidi s artritidou obtížně uchopitelné a kroutivý pohyb se někdy může ukázat jako náročný. Úchytky D umožňují lidem se všemi schopnostmi snadno otevírat a zavírat skříně nebo dveře a kování může vypadat stejně stylově jako jakákoli jiná klika. Malá úprava, jako je tato, může udržet život v normálním tempu pro každého, kdo se s věkem cítí trochu ztuhlejší.

Nainstalujte madla a zábradlí po celém domě

Madla, která se obvykle instalují ve sprše nebo v blízkosti toalety, jsou jednoduchá zařízení, která mají velký význam. Mohou pomoci stabilizovat majitele domů při manévrování nebo nabízejí dobré držení pro chvilku odpočinku. Madla vyžadují správnou instalaci, aby mohla bezpečně nést váhu osoby, která se chytá, takže je důležité najít pro tuto práci odborného kutila. Profesionál vám také může pomoci, aby madla vypadala spíše jako jednoduché dekorativní předměty a nebila do očí. Když přidáváte madla po celém domě, zvažte také přidání zábradlí na schodiště.

Udělejte sprchování pohodlným a bezpečným

Kromě madel poskytuje instalace rohového sedátka do sprchy další posílení bezpečnosti. Sedátko poskytuje každému, kdo se necítí dobře ve stoje na nohou, místo k sezení a odpočinku, zatímco se na něj lije voda. A sedadla nejsou jen na sezení. Sprchové sedátko je také dokonalým místem pro lahve se šamponem a místem pro podepření každé nohy při holení. Sprchová hlavice by měla být také upgradována na ruční sprchovou hlavici. Nástavec na hůlku obzvláště usnadňuje oplachování mýdla z těžko přístupných míst.

Přidejte sedadlo poblíž schodů

Někdy si prostě potřebujete odpočinout. Chůze do schodů může být únavná a náročná na bolavé klouby. Dejte mamince a tatínkovi příležitost popadnout dech a odpočinout si instalací atraktivní lavičky na místech, která vyžadují další aktivitu. Lavička na podestě schodiště poskytuje skvělé místo k odpočinku v polovině cesty. Přední veranda je dalším vynikajícím místem pro lavičku. Pokud na verandě není místo pro lavici, zvažte její přidání hned za vchodové dveře. Poskytnutí příležitosti k odpočinku a zotavení může pomoci zabránit vážnému zakopnutí a pádu. 

Zdroje: Mr Handyman, Forbes, Nerdwallet, Todays Homeowner

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.09.2024
Reklama
Reklama