Je podzim, čas úklidu zahrady. Na co nezapomenout?

Je podzim, čas úklidu zahrady. Na co nezapomenout?
Je podzim, čas úklidu zahrady. Na co nezapomenout? S příchodem podzimu nastává období, kdy je nutné zahradu připravit na zimu. Které práce by měly být součástí příprav zahrady na zimní spánek?

Vyčistěte zahradní jezírko

Pokud máte zahradní jezírko, nyní je s podzimem čas vyndat z něho spadané listí a ořezat rostliny na březích a v jeho okolí i vodní rostliny uvnitř, aby bylo s příchodem zimy co nejuklizenější. Přidejte polystyrenový plovák nebo kouli, abyste zajistili díru v ledu, pokud hladina jezírka během zimy zamrzne.

Vyčistěte květináče

Nejlepší čas na čištění květináčů je na začátku nové sezóny. Špinavé květináče mohou obsahovat škůdce, bakterie a plísně, které mohou poškodit vaši zahradu, takže je důležité provést jejich důkladnou očistu. V umyvadle nebo velké nádobě zřeďte bělidlo vodou, abyste vytvořili dezinfekční prostředek. Pomocí tuhého kartáče vydrhněte zaschlou půdu a nečistoty z květináčů a poté je nechte uschnout na slunci.

Ukliďte skleník

Pokud máte skleník, je ideální čas ho dobře uklidit. Vyprázdněte květináče a odstraňte starý kompost a rostliny. To pomůže zlikvidovat nežádoucí škůdce. Je také dobré umýt sklo velmi zředěným roztokem mycího prostředku. Budete překvapeni, jaký rozdíl to udělá v množství světla, které se dostane dovnitř. Je to opravdu důležité, zejména pokud přes zimu ve skleníku skladujete citlivé rostliny.

Ukliďte trávník

Než nastoupí chladné počasí, prvním úkolem na podzim je vyčistit trávník od spadaného listí. Nejenom, že to pomůže, aby váš trávník vypadal dobře, ale také umožní, aby se k němu dostal vzduch a živiny. Listy mohou tvořit vrstvu, která blokuje vodu, proudění vzduchu a živin ke kořenovému systému. Pokud jsou listy zplstnatělé, mohou dokonce zabránit tomu, aby příští jaro vyrašila nová stébla trávy. Doporučujeme použít drátěné hrábě, s nimi je provzdušnění účinnější.

Zdroje: Garden Health, Prioryfarm

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.09.2024
Reklama
Reklama