Podzim: Čas na poslední zeleninu a zelené hnojení

Podzim: Čas na poslední zeleninu a zelené hnojení
Podzim: Čas na poslední zeleninu a zelené hnojení. Možná se vám zdá, že teď už toho moc nevypěstujete, ale stále ještě je čas na sázení některých druhů zeleniny a na vhodné hnojení záhonů.

Zasaďte jarní zelí

Jedním z druhů zeleniny, pro kterou si stojí za to udělat nyní na záhonech místo, je na jaře zrající zelí, které je po mrazivých podmínkách zimy sladší. Sazenice nyní vysazujte asi 20 cm od sebe v obou směrech. Nezapomeňte rostliny zasíťovat proti holubům nebo jiným ptákům, pokud se ve vaší zahradě objevují. A stále je čas zasít překvapivé množství dalších plodin, včetně zimovzdorných salátů a asijské zeleniny. V tomto ročním období klíčí velmi rychle. Případně můžete také vysadit předpěstované rostlinky.

Zasejte krycí plodinu

Pokud máte plochy s holou půdou, vysejte krycí plodinu, ozančovanou také jako zelené hnojení. Krycí plodiny jsou skvělé, protože mohou jako hnojivo pomoci zvýšit úrodnost půdy, potlačit plevel a zlepšit strukturu půdy, když nepěstujete nic jiného. Které krycí plodiny jsou vhodné pro výsev v pozdější sezóně? Záleží na tom, jak drsné jsou vaše zimy. V mírném podnebí je dobré zasít hořčici, vikev a polní fazole. Krycí plodiny jsou jednoduchým, nenáročným a levným způsobem, jak zvýšit růst rostlin v příští sezóně, a jsou užitečné, pokud se snažíte vytvořit dostatek kompostu, abyste udrželi půdu v dobrém stavu.

Chraňte rostliny a uchovejte je v teple

Jakmile se večery ochladí, zavřete dveře a okna skleníku do pozdního odpoledne, pokud je to možné, abyste udrželi denní teplo na delší dobu. Totéž platí pro pařeniště a miniskleníky – nebo jakékoli kryty, které používáte. Pomůže to urychlit zrání plodin, jako jsou rajčata a papriky, před úplným koncem sezóny. Pravidelně kontrolujte a sklízejte zralé plody, tím podpoříte jejich tvorbu, než rostliny úplně přestanou plodit.

Dokončete sklizeň brambor

Vykopejte poslední brambory zasazené na jaře, než se k nim dostanou slimáci. Odřízněte listy a v suchém dni hlízy vykopejte. Nechte je několik hodin na povrchu půdy, dokud nebudou slupky zcela suché, a poté je uložte do prodyšných pytlů na chladném, tmavém a vzdušném místě.

Zdroje: Garden Health, Prioryfarm, Gardeners World, Growveg

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.10.2024
Reklama
Reklama