Jak založit novou hromadu kompostu

Jak založit novou hromadu kompostu
Jak založit novou hromadu kompostu. Postavte velkou novou hromadu nebo začněte nový projekt kompostování v kontejneru, nebo jiné nádobě.

Shromážděte rostlinný odpad

Prvním krokem k založení hromady kompostu je shromáždění starých rostlin. Pokud doplňujete kompostovací nádobu, vysypte a uložte starý kompost, ale nečistěte nádobu. Mikrobi přilepení na stěnách naočkují váš nový kompostovací projekt, takže špinavé je dobré! Při výběru místa pro novou venkovní haldu myslete na to, že půda pod hromadou bude těžit z mikrobů, hmyzu a živin z hromady. Podzimní kompostovací projekt je skvělý způsob, jak proniknout do nového zahradnického prostoru.

Sbírejte listy

V rámci ochrany hmyzu je nejlepší nechat listí odpočívat tam, kde padá, protože mnoho hmyzu od drobných tvorů až po velké motýly přezimuje mezi spadaným listím. Některé listy však dopadají na nevhodná místa a lze je shromáždit do pytlů nebo jednoduše nahromadit a kompostovat samostatně nebo s jiným kompostovacím materiálem pro budoucí použití. Listí odstraněné z venkovních schodů, chodníků a příjezdových cest se při sběru na hromadu rychle sčítá. Nikdy nespěchejte s kompostováním listí, protože první fází rozkladu listů je zvětrávání. Dokud nebudou třísloviny a další sloučeniny z listů smyty opakovanými dešti, nezačnou hnít. Faktorem je také typ listu. Tenké nebo malé listy rychle zvětrávají, zatímco silnějším listům trvá mnohem déle, než se začnou rozpadat.

Zlepšete svůj kompost

Zahrňte do kompostu hnůj od kuřat, králíků nebo jiných zvířat, která považujete za bezpečná a žádoucí. Když se hnůj přidá do kompostu na podzim, poskytne potřebný dusík pro směs a měsíce trvající proces kompostování zajistí, že nežádoucí bakterie v hnoji budou dávno pryč. Buďte opatrní při získávání koňského hnoje, který může obsahovat zbytky herbicidů z krmného sena, které poškozují rajčata, fazole a další zahradní plodiny.

Zdroje: DIY, Growveg, Learn Eartheasy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.10.2024
Reklama
Reklama