Jak rekonstruovat podlahu suchou cestou

Jak rekonstruovat podlahu suchou cestou
Jak rekonstruovat podlahu suchou cestou. Pokud plánujete rekonstrukci podlahy v bytě, rodinném domě nebo na chatě, můžete vyzkoušet suchou metodu.

Nemusíte lít beton

Namísto klasického způsobu lití betonu nebo cementové omítky na podklad se k vyrovnání podlahy používá lehký keramický podklad z keramzitu. Jedná se o čistě přírodní keramický materiál a jeho používáním se vyhnete nežádoucím prasklinám a podlaha bude dokonale rovná. Významným bonusem je výborná tepelná a zvuková izolace podlahy. Rekonstrukci podlahy s keramzitem lze provést na jakémkoli povrchu včetně betonu nebo dřeva.

Hlavní výhody vyrovnání podlahy pomocí keramzitu

Největší výhodou podlah s keramzitovým podkladem je jednoduchá a rychlá pokládka suchou cestou. Výrazně se zkracuje doba realizace (bez nutných přestávek) a navíc je tento typ podlahy univerzální, takže jej lze použít jak v panelovém domě, tak v novostavbě i při rekonstrukci staršího domu. Díky nízké hmotnosti suché směsi nadměrně nezatěžuje nosnou konstrukci, proto je použití směsi vhodné např. i pro řešení podlah ve střešních nástavbách. Vrstva také umožňuje bezpečné uložení topných a elektrických rozvodů. Vrchní vrstva může být vyrobena v podstatě z jakéhokoli materiálu: dřevo, laminát, PVC (vinyl), marmoleum, dlaždice, koberec atd.

Jak postupovat

V první řadě je nutné odstranit starou podlahovou krytinu včetně podkladní vrstvy a důkladně vyčistit podklad. Dále položte separační vrstvu (např. netkanou geotextilii). Položte vyrovnávací podklad z keramzitu, doporučeno je 1-4 mm; je vhodné to aplikovat při nerovném povrchu větším než 20 mm; Výška vrstvy není omezena. Keramzitu se roztírá a lisuje pouze ručně, obvykle dřevěnou lištou a hladítkem. Po čerstvé vrstvě keramzitu nemůžete chodit přímo, ale můžete ji v místech pohybu a manipulace dočasně zakrýt dřevěnými nebo polystyrénovými deskami. Když je vrstva zhutněna, můžete na ni pokládat podlahové desky (všechny dostupné typy).

Jak položit podlahu

Pro zajištění správné funkce plovoucí podlahy je nutné oddělit plovoucí desky od stěn a od ostatních stavebních konstrukcí pomocí obvodových dilatačních pásů. Podlahové desky se instalují na připravenou vrstvu z vyrovnaného keramzitového podkladu, a to pomocí systému pero-drážka. Pokud instalujete vícevrstvý systém, musíte zachovat rozložení spojů v každé vrstvě. Při velké podlahové ploše je vhodné pokládat podklad a podlahové desky postupně. V ideálním případě si pokaždé připravte podkladovou plochu, která je o 30 % větší než plocha pokrytá podlahovými deskami. Montáž obvykle začíná v rohu naproti vstupním dveřím; Dokonalého vyrovnání desek, jejich tuhosti a rovinnosti podlahy dosáhnete nanesením lepidla do spár mezi deskami a následným upevněním pomocí šroubů (podle doporučení výrobce). Nakonec vyplňte spáry tmelem. Podlaha je nyní dokončena a na připravený podklad lze pokládat libovolnou finální vrchní vrstvu (laminát, dlažba, koberec).

Zdroje: Designatak.com, In Order to Succeed, Plasty.online

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.10.2024
Reklama
Reklama