Jak přestavět starý dům?

Jak přestavět starý dům?
Jak přestavět starý dům? S jarem máte nejspíše nové nápady. Možná vlastníte starý dům a chtěli byste ho proměnit na moderní bydlení. Jde to? A pokud ano, jak postupovat?

Respektujte charakter domu

Přemýšlíte o přestavbě domu po svých předcích? Renovace starých domů má tu výhodu, že už máte základ domu a stačí jenom vylepšovat a renovovat. Má to však úskalí, že ne vždy si můžete splnit všechna přání jako v případě, stavíte na zelené louce. Jak se úspěšně zhostit renovace starého domu? Základem je respekt ke stávající podobě domu. Můžete těžit z jeho výhod a přemýšlet o změnách, které budou v souladu s jeho koncepcí. Samozřejmě jsou možné různé vnitřní přestavby příček nebo vnější přístavba, ale základ koncepce by měl fungovat.

Podlahy bývají bytelné

Staré domy mívají podlahy z tvrdého dřeva, které vydrží několik generací. Není proto nutné pokládat novou podlahu, to jenom v případě, že je třeba ji lépe izolovat – nedostatečná izolace může ve starých stavbách někdy způsobovat problémy. Řada starých domů bojuje s vlhkostí. Jestliže je ale podlaha dobře izolovaná, mohou stačit jenom menší úpravy jako broušení a leštění dřeva. Má-li dům také horní patro, nemusíte bourat ani schodiště. Některé úpravy mu dodají modernější vzhled, ale jeho charakter zůstane původní.

Okna můžete vyměnit, ale nepřemisťovat

Také okna je možné ponechat na stávajícím místě. Většinou koncepce umístění oken v domě bývala odjakživa dobře promyšlená tak, aby okna poskytovala co nejvíce světla a umožňovala dostatečné větrání. Není proto nutné je přemisťovat. Spíše je vhodné vybrat nová okna, která by splňovala náročnější kritéria v oblasti tepelných úniků a izolačních vlastností. Taková ale mohou mít i dřevěné rámy.  

Dřevo stačí dobře ošetřit

Dřevěné prvky interiéru, ať už jde o nábytek, vnitřní příčky, obložení dnes mají unikátní charakter. Mnohdy jde podobně u podlah o různé druhy tvrdého dřeva. Není proto třeba je strhávat. Vyplatí se třeba obroušení, ošetření dřeva proti hmyzu a houbám, nové nalakování. Obvykle se používalo tvrdé dřevo s dlouhou trvanlivostí, které vydrží více generací. Pokud mu věnujete náležitou péči a případně vylepšíte design, prodloužíte mu život a vdechnete punc modernosti. Totéž platí o dřevěných zárubních. I ty je možné pouze ošetřit, nalakovat a budou dobře sloužit další desítky let. Na vnější nátěry dřeva se u starých domů hodí například karbolka, která dnes splňuje i ty nejnáročnější ekologické standardy.

Citlivé vnitřní vestavby i vnější přístavby

Pochopitelně budete bojovat třeba s tím, že centrální místnost domu je příliš veliká na vytápění. Potom je možné snadno vystavět vnitřní příčku tak, aby dokonale zapadla do koncepce domu a nijak nenarušila jeho styl. To samé platí o případných vnějších dostavbách. Na vhodném místě můžete k domu přistavět třeba garáž nebo prostor pro dílnu apod. Použít přitom současné materiály, aby stavba byla plně funkční a vyhověla nárokům moderní doby, ale zachovala styl domu tak, aby nový „přílepek“ nijak nenarušoval jeho vzhled. Je možné, že budete muset řešit také zateplení domu.

Zachováte genia loci

Výhodou popsané rekonstrukce je, že pokud jednotlivé kroky promyslíte a nebudete jednat ukvapeně, můžete všechno pořídit i s velmi omezeným rozpočtem. Rozhodně vás to nebude stát tolik jako novostavba. Domu po předcích vtisknete nový nádech, a přitom budete respektovat jeho genia loci. Klidně pak v lehce renovované podobě vydrží pro další generace.

Zdroje: In order Succed, Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.03.2024
Reklama
Reklama