Jak vybudovat pásové základy domu?

Jak vybudovat pásové základy domu?
Jak vybudovat pásové základy domu? Pokud stavíte rodinný dům, možná uvažujete o pásových základech. Jak by měly vypadat, pokud jde o šířku a hloubku?

Přenášejí váhu budovy

Co jsou to pásové základy a jsou to nejlepší volbou pro stavbu vašeho rodinného domu?

Základové systémy tvoří klíčovou část hlavní konstrukční podpory budovy. Měly by mít dostatečnou "nosnost", aby bezpečně a účinně přenesly váhu budovy nad sebou do země pod ní.

Kam se pásové základy hodí?

Pásový základ se hodí pro suché, kompaktní štěrkové nebo štěrkopískové podloží. Někdy se doporučuje i pro jílovité půdy. Vysvětlíme, co jsou základové pásy, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a jak jsou cenově výhodné ve srovnání s jinými systémy. Pásové základy se používají především v případech, kde má půda relativně vysokou nosnost, ale hodí se pro většinu typů podloží. V některých případech ale budete muset použít základy pro obtížná místa.

Ve hře je velikost a šířka zatížení

Tvoří je relativně mělká, souvislá linie neboli pásy betonu. Obvykle se umisťují přímo pod středovou osou nosných stěn nebo řadou stejně vzdálených sloupů, aby se hmotnost přenášela do země co nejrovnoměrněji. Skutečné umístění a velikost základových pasů závisí na velikosti a šířce zatížení, které na ně působí shora. Šířka základu pásu je obvykle dvakrát nebo třikrát větší než šířka konstrukčního prvku, který podpírá. Samozřejmě je třeba na pásy použít kvalitní beton.

Otázka hloubky a jílovité půdy

Hloubka základu pásu se také vztahuje k šířce stěny nebo sloupu, který se usadí na základně. Velmi obecným pravidlem je, že hloubka základu pásu je minimálně stejná nebo větší než šířka stěny, kterou podpírá. Hloubka základu pásu se také řídí tím, že je třeba vyhnout se účinkům mrazu, protože to může z dlouhodobého hlediska způsobit vážné poškození základu. Pokud nesedí přímo na tvrdé skále, jsou základy obvykle asi půl metru pod povrchem. Pokud se pásový základ nachází v jílovité půdě, pak je obvykle nejméně metr pod povrchem. Tento typ půdy se může smršťovat nebo bobtnat podle toho, jak se mění obsah vody v půdě. K tomu může dojít poměrně rychle, protože země absorbováno velké množství vody, což může způsobit pokles.

Hodí se pásmové základy pro složité typy půdy

Široké pásové základy lze použít, když má půda nízkou nosnost a hustší půda je v hloubce, proto není možné udělat mělký pásový základ. Širší základový pás pomáhá efektivněji rozložit zatížení do slabšího terénu. Širší pásové základy obvykle vyžadují vyztužení. Kvalifikovaný a zkušený statik s odbornými znalostmi příslušných stavebních předpisů vám bude schopen lépe poradit ohledně konkrétní šířky a hloubky vašich základových pásů. Je třeba všechno konzultovat dříve, než se rozhodnete pro konkrétní základový systém.

Zdroje: Homebuilding, DIY Doctor, Designing Buildings, Lets to DIY

Zdroje foto: Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 02.05.2024
Reklama
Reklama