Jak bojovat s plísní při rekonstrukci domu?

Jak bojovat s plísní při rekonstrukci domu?
Jak bojovat s plísní při rekonstrukci domu? K výskytu plísní může dojít i moderní novostavbě, ale při rekonstrukci starších domů se s nimi setkáte častěji. Jak se s tímto problémem vypořádat?

Musíte provést vhodná opatření

U starších domů je pravděpodobnější, že budou mít problémy s vlhkostí kvůli neidentifikovaným únikům vody a proběhlým záplavám nebo kvůli poškození vodou, které nebylo nikdy řádně opraveno. V důsledku toho mohou být přítomny plísně, zejména v suterénech a na tmavých a špatně větraných místech. Pokud se dům, který renovujete, nachází v blízkosti zdroje vody nebo ve velmi vlhkém podnebí, je pravděpodobnost vzniku plísní ještě vyšší. Rozhodnete-li se takový starší dům rekonstruovat, potom budete nuceni s plísněmi bojovat, odstraňovat je a musíte také vymyslet vhodná opatření, aby se v budoucnu už netvořily. Jak na to? Před vlhkostí je nutné dům chránit zvenčí i uvnitř. Celkově je nutné dům pravidelně větrat a vytápět i v chladném období roku.

Okamžité řešení je nutné

Vzniku plísní pomáhá vlhkost vzduchu nad 60 % a také teploty 20-30 °C. I když je zdravotní riziko u plísní méně závažné než u olova nebo azbestu, plísně samozřejmě mohou způsobit zdravotní problémy, zejména u osob s respiračními onemocněními nebo alergiemi. Přinejmenším způsobují nepříjemný zápach a mohou vést k hnilobě. Plísně rostou rychle a samy od sebe nezmizí. Pokud tedy při rekonstrukcích najdete plíseň, je třeba to hned řešit.

Pomůže bělidlo a peroxid vodíku

Přestože existují profesionálové, kteří se specializují na bezpečné odstraňování plísní, často se jich můžete účinně zbavit sami. Nemůžete však plíseň přemalovat nebo jen vyříznout kus sádrokartonu tam, kde roste – plíseň se může dostat do vzduchu a rozšířit se do blízkých oblastí, takže takové kroky vám k jejímu úplnému odstranění nepomohou. Plíseň lze obvykle odstranit pomocí roztoku obsahujícího bělidlo nebo peroxid vodíku, ale musíte si vzít rukavice, masku na obličej a ochranu očí a prostor větrat pomocí skříňového ventilátoru nebo otevřením oken. Účinným bělidlem může být SAVO. Pokud použijete buď bělidlo nebo peroxid vodíku, je třeba postižená místa nechat dostatečně vyschnout.

Bez prevence to nejde

Prevencí vzniku plísní je udržování stabilní teploty v domě, dostatečné větrání, temperování i místností, které běžně nepoužíváte. Na postižená místa byste po odstranění plísně a dostatečném vysušení měli použít fungicidní barvy, které také pomáhají zabránit jejich vzniku.

Zdroje: Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.05.2024
Reklama
Reklama