Jak se zbavit zápachu v domácnosti?

Jak se zbavit zápachu v domácnosti?
Jak se zbavit zápachu v domácnosti? Může se se stát, že váš domov zkrátka nevoní tak, jak byste si představovali. Jak zatočit se zápachem? Poradíme.  

Nemaskujte zápach

Čistý dům voní svěže, nebo přinejmenším nevoní vůbec. I když vonné čisticí prostředky a svíčky mohou pomoci, pokud váš domov nevoní nejlépe, je lepší najít příčinu nepříjemných pachů, než je maskovat.

Pozor na vlhké oblečení

Byt je někdy semeništěm bakterií. Někdy stačí vyprat špinavé prádlo nebo uklidit koš na odpadky. Zápach, může velmi dobře pocházet z vašeho koše nebo prádelny. Pot, tělové oleje a další přírodní "vůně" – nemluvě o špíně nebo skvrnách od jídla – mohou časem páchnout, zvláště pokud se zpozdíte a nevyperete je. Koš na odpadky je dobré pravidelně mýt dezinfekčním prostředkem. Pokud nestíháte prát, snažte se vlhké prádlo a mokré ručníky dobře usušit, než je uložíte. Jinak bude vlhké oblečení páchnout a může se na něm dokonce vytvořit plíseň. Dále byste měli pravidelně větrat a utírat prach i v místech, která nejsou tak dobře viditelná. Pravidelně myjte podlahu. Pomůže čistící prostředek, který si sami vyrobíte, a to z octa a vody. Pro vůni přidejte několik kapek vhodného esenciálního oleje.

Čistěte kuchyňský dřez

Se zápachem v ledničce pomůže toaletní papír. Užitečné bývá vysávat vysavačem s vodním filtrem. Také je nutné pravidelně prát záclony a závěsy, ve kterých se může usazovat prach. Při vaření zapínejte digestoř a po skončení vaření ji nechte ještě čtvrt hodiny běžet. Dalším zdrojem zápachu může být odtok kuchyňského dřezu. Zkuste ho denně prolít trochou vroucí vody.

Pomůže mletá káva, čajové sáčky a jedlá soda

Abyste odstranili zápach ze skříní a zásuvek, k tomu vám pomohou sáčky obsahující mletou kávu nebo sáčky od čaje, které si po jeho uvaření schováte a dobře vysušíte. Aby dobře voněly koberce či čalounění pomůže k tomu jedlá soda či sušené bylinky, třeba tymián. Osvěžovač vzduchu si také můžete vyrobit doma z jedlé sody a pár kapek esenciálního oleje. Jedlá soda velmi dobře pohlcuje pachy. Případně můžete do rozprašovače nalít vodu, přidat dvě lžíce lihu a opět pár kapek vhodného esenciálního oleje, protřepat a rozstříknout po místnosti.  

Zdroje: Forbes, Washington Post

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.05.2024
Reklama
Reklama