Rekonstrukce elektrického vedení starého domu

Rekonstrukce elektrického vedení starého domu
Rekonstrukce elektrického vedení starého domu. Když přebudováváte starý dům pro moderní bydlení současnosti, jedním z kroků, které budete určitě řešit, je nové elektrické vedení.

Pojišťovna by stavbu nepojistila

Můžete si být takřka jisti, že stávající elektrické vedení vyhovovat nebude.  Obvykle jde o problém, že elektrické vedení funguje, ale je zastaralé. Musíte ho vyměnit, bez toho to nepůjde. Pokud byste ponechali existující vedení, podobně jako například stará střecha nevyhoví stavebním předpisům, které v současnosti platí. To by znamenalo mimo jiné i to, že vám pojišťovna dům nepojistí. Proto v plánování rekonstrukce domu je třeba mít zařazenu i položku obnovy elektrického vedení. Jde o jeden z nezbytných kroků rekonstrukce, který nelze opomenout.

Předpisy se změnily, způsob zapojení také

Musíte s tím zkrátka počítat. Je to již více než sto let, co se elektřina stala běžnou součástí našeho života a máme v domech připojenou. Je naprosto samozřejmé, že způsoby zapojení a předpisy se za tu dobu hodně změnily. Mnoho starších nebo historických domů dokonce třeba klikovou elektroinstalaci, která byla široce používána až do 30. let 20. století. To hovoříme o skutečně starých domech. Dnes už pochopitelně způsoby zapojení jiné a je nutné přizpůsobit se současnosti. Vždy platí, že zhruba po 25 letech byste měli udělat revizi elektroinstalace v domě či bytě a uvažovat o obnově.

Stoupá riziko požáru

Staré zapojení také není nejideálnějším systémem pro současné použití. Nemá uzemňovací cestu, takže je pravděpodobné, že poškodí vaši elektroniku. Tyto elektrické systémy s nemají tříkolíkové zásuvky, bez kterých současné spotřebiče nefungují. A dráty mohou být opotřebené, například ty hliníkové sublimují. V takovém případě opotřebená izolace odkryje vodič pod napětím, což může způsobit požár. Také musíte brát v úvahu příkon své domácnosti, který jistě bude vyšší než tomu bylo před 25 a více lety.  I tomu je třeba nové vedení přizpůsobit.

Kdy potřebujete povolení

Je zpravidla nutné vyměnit celou elektroinstalaci, aby vyhověla současným předpisům. Budete proto potřebovat projekt nové elektroinstalace, který udělá projektant s touto specializací a vše musí schválit stavební úřad. Jestliže nebudete měnit trasu elektroinstalace a zasahovat do nosných příček, stačí jenom ohláška stavebnímu úřadu. Jestliže trasu změníte a budete probourávat nosné příčky, potřebujete od stavebního úřadu povolení.

Přenechte práci odborníkům

Samotná práce se potom neobejde bez vybourání staré elektroinstalace. Pokud jde o bourání, tam se můžete pustit do práce svépomocí. Ovšem instalaci nové musíte ponechat na elektrikářích, kteří mají licenci. Vaše nová elektroinstalace bude potřebovat odbornou revizi, kterou zajistí také jedině odborník s tzv. kulatým razítkem, který vám revizní zprávu vydá. Na vás potom budou konečné práce, tedy zazdívání atd. Budete mít pokoj určitě na dalších cca 25 let. Zajistíte si také vyšší bezpečnost vedení a prodloužíte životnost. Pozitivním efektem může být i snížení spotřeby elektřiny.

Zdroje: Bankrate

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.05.2024
Reklama
Reklama