Jak správně mulčovat záhony?

Jak správně mulčovat záhony?
Jak správně mulčovat záhony? Květen je mimo jiné také měsícem vhodným pro mulčování zahrady. Vypadá zdánlivě jednoduše – potřebujete lopatu a rozházíte mulč. Nemusí to ale být tak vždy.

Ideální období? Jaro a podzim

Součástí péče o zahradu je mulčování. Pro rozprostření mulče jsou nejvhodnější dvě roční období. Přidáte-li mulč nyní na jaře,  třeba teď v květnu, sezónní deště pomohou rozkládat organické materiály v mulči, který pak snáze proniká do půdy. Dodá také vaší zahradě svěží a čistý vzhled po celé jaro a léto. Položení mulče na podzim ale také prospívá vašim rostlinám tím, že poskytuje další vrstvu izolace během chladnějších měsíců. Bez ohledu na roční období je dobré naplánovat mulčování na dobu, kdy je půda rozmrzlá a vlhká. Je dobré vybrat i den po dešti období. Mulč, který aplikujete, pomůže uchovat vlhkost.

Vyčistěte záhony

Odstraňte ze záhonů zaschlé listí, nečistoty, klacky a starý mulč z předchozích let. Měli byste si také udělat čas na opravu lemování podél záhonů. Pomocí rýče vyřízněte čistou linii mezi záhonem a trávníkem.

Pořádná zálivka je potřeba

Pokud ve vaší oblasti v poslední době nepršelo, měli byste suché záhony zalít. Jak již bylo zmíněno výše, mulč pomáhá utěsnit vlhkost. Než začnete zalévat záhony, možná budete chtít udělat další krok a aplikovat herbicid, abyste zabránili klíčení semen plevelů. Vzhledem k tomu, že je třeba jej zalévat, aby se aktivoval, je ideální čas to udělat!

Odstraňte plevel

Hlavní výhodou mulčování je, že potlačuje růst plevele, takže máte náskok v odstraňování plevele.

Rozprostřete mulč

Mulč odházejte lopatou z trakaře nebo setřeste mulč z pytle na malé hromádky. Poté rukama v rukavicích rozprostřete mulč s přihlédnutím k základně vašich rostlin. Jak hluboký by měl být váš mulč? Mulč byste měli rozložit tak, aby byl silný 2,5 – 5 cm. Pokud je váš mulč příliš tenký, může se protlačit plevel. Pokud je váš mulč příliš silný, zabraňuje vodě dostat se do půdy. Po mulčování proveďte zálivku, ta pomáhá usadit mulč na místě.

Zdroje: Stauffers

Zdroje foto: Pixabay.com  



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 23.05.2024
Reklama
Reklama