Údržba zahrady nejenom v květnu

Údržba zahrady nejenom v květnu
Údržba zahrady nejenom v květnu. Dokonale uklizená, tak by měla vypadat zahrada v květnu. Patří sem i řada přípravných prací na letní sezónu. Které to jsou?  

Čistěte pravidelně jezírko

Přinášíme pár rozmanitých rad, na co v zahradě nyní nezapomenout. Vaši pozornost si už dávno žádalo zahradní jezírko. Nyní nastává další etapa péče o něj. Odstraňte řasy z jezírka i ostatních vodních prvků, očistěte, co je třeba, zjistěte, jestli je v něm správná chemická rovnováha a v jakém stavu je vodní vegetace.

Zabývejte se kompostem

Pokud jste časně zjara část kompostu přidali na záhony, postavte si další kompost nebo nádobu na žížaly, abyste mohli recyklovat více zeleného odpadu z kuchyně a zahrady a využili vše v budoucnu jako hnojivo.

Věnujte se trávníku

Do konce tohoto měsíce zasejte travní semeno nebo položte nový trávník či opravte poškozená místa. Aplikujte letní hnojivo na trávník bohaté na dusík, abyste podpořili růst travních stonků. Posekejte travnaté cestičky v oblastech s divokými květinami, abyste mohli procházet mezi květinami a obdivovat jejich krásu. Každý týden okopávejte půdu a ručně odplevelujte záhony, aby plevel neměl čas šířit větrem svá semena a množit se.

Dejte pozor na ptáčky a očistěte nábytek

Než začnete s prořezáváním keřů, zkontrolujte, zda v nich nejsou hnízda, abyste nerušili hnízdící ptáky. Krmítka pro ptáky pravidelně čistěte, abyste zachovali hygienu. Umístěte měkké vršky na špičky všech označovacích na záhoncích, zeleninových pozemcích, květináčích a sklenících, abyste zabránili případnému poranění. Ošetřete dřevo dřevěného zahradního nábytku, abyste ho připravili na léto. Pokud máte umělý nábytek, a ještě jste ho nevytáhli z kůlny, je to na nejvyšší čas. Umyjte ho, zkontrolujte opravte škody a umístěte do zahrady.

Podpořte šplhavé a opadavé rostliny

Postavte robustní stojany a podpěry pro horolezce, jako jsou fazole, sladký hrášek a svlačce. Umístěte podpěry pro trsy trvalek, které jsou náchylné k opadání, jako jsou pivoňky nebo floxy.

Likvidujte pravidelně škůdce

Dávejte pozor na mšice na špičkách výhonků a mladých listech a otřete je nebo postříkejte roztokem na bázi mýdla.

Zdroje: Gardeners World, House Beautiful

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.05.2024
Reklama
Reklama