Na co v květnu na zahradě nezapomenout?

Na co v květnu na zahradě nezapomenout?
Na co v květnu na zahradě nezapomenout? S tím, jak cibuloviny uvadají a rostliny na záhonech rostou. výsev a výsadba je v plném proudu. Co byste si měli ohlídat?

Nechte květiny hmyzu

Sekejte pravidelně trávník a dopřejte mu hnojivo. Zároveň ale zvažte, zde v některých místech zahrady není čas nechat trávník déle vyrůst a užívat si vzrušení z pohledu na všechen hmyz, který přilétá, aby se živil pylem květin. Vytrhávejte plevel na zeleninových záhonech. Poté, co odkvetou na jaře kvetoucí keře, ostříhejte je. Pokud se chystáte stříhat živý plot, zjistěte nejdříve, jestli v něm nemají hnízdo ptáci. Chcete-li přidat nové rostliny do zahradního jezírka, je nyní vhodná doba.

Kontrolujte rostliny

Pravidelně brzy ráno a večer zalévejte plodiny, jako jsou rajčata, okurky a cukety, jakmile začne být teplejší počasí. Rajčata, okurky a lilky přesaďte do pěstebních pytlů nebo velkých květináčů a přivažte k tyčkám, aby mohly růst. Pravidelně kontrolujte rostliny, zda neobsahují škůdce, na špičkách výhonků a spodní straně listů a v případě potřeby je ošetřete biologickým způsobem. Během teplých dnů otevřete větrací otvory a dveře skleníku. Večer je ale zavírejte, protože noci mohou být stále chladné. Umístěte do zahrady stínící prvky, abyste zregulovali teploty a množství slunečního svitu. Nezapomeňte na údržbu zahrady.

Otužujte rostliny

Zasaďte tepelně ošetřené hlízy frézie do květináčů. Vezměte řízky dřevitých bylin, jako je yzop, rozmarýn a tymián, a zakořeňte je v květináčích s kompostem. Pokračujte v jednocení sazenic, jakmile získají první pravé listy. Všechny mladé rostliny, které pěstujete na okenních parapetech nebo ve skleníku, si musí zvyknout na venkovní podmínky, Začněte proto otužovat křehké rostliny a záhony, připravené k výsadbě venku po posledním mrazu. Vezměte řízky z fuchsií, jiřinek a pelargonií.

Zdroje: RHS, Gardeners World,  English Garden

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.05.2024
Reklama
Reklama