Nejrychleji rostoucím živým plotem je ptačí zob

Nejrychleji rostoucím živým plotem je ptačí zob
Nejrychleji rostoucím živým plotem je ptačí zob. Který keř vytvoří živý plot nejrychleji, kdy je nejlepší ho sázet a jak pěstovat nejlevněji. Odpovídáme na nejčastější otázky týkající se živých plotů.

Jaké rostliny jsou pro živý plot nejlepší?

Pro živý plot je nejlepší vybrat opadavé nebo stálezelené keře, které jsou ve vaší oblasti původní. Mezi běžné volby stálezelených živých plotů patří vavřín, ptačí zob, hloh, cesmína a zimostráz a túje. Správným výběrem druhy můžete vytvořit atraktivní živý plot, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Kdy je nejlepší vysazovat živé ploty?

Pro optimální růst a výsledky je nejlepší doba pro výsadbu živých plotů od poloviny října do konce března pro živé ploty s holými kořeny a kořenovým balem, nebo od začátku září do poloviny října nebo od začátku dubna do poloviny května u stálezelených rostlin se zemním balem. Pro úspěch je nezbytná také správná příprava půdy před výsadbou.

Jaká je nejrychleji rostoucí rostlina pro živý plot?

Nejrychleji rostoucím živým plotem pro většinu zahrad je ptačí zob obecný, který při pravidelném prořezávání může vyrůst až o 30-60 cm za rok. Jedná se o oblíbený stálezelený nebo polostálezelený živý plot s tmavě zelenými vejčitými listy a bílými květy, který poskytuje skvělý zdroj soukromí v každém zahradním prostředí. Jedná se o odolnou rostlinu, která snáší širokou škálu půdních typů a podmínek, takže je ideální volbou pro zahradníky všech úrovní. Je také relativně nenáročná na údržbu, vyžaduje pouze občasné prořezávání, aby byla v dobré kondici.

Jaký je nejlevnější způsob pěstování živého plotu?

Nákladově nejefektivnějším způsobem, jak pěstovat živý plot, je jednoduše vysadit prostokořenné rostliny během období vegetačního klidu od listopadu do února. Živé ploty z buku, habru a tisu můžete také takto vysadit. Zatímco stálezelené rostliny, jako je ptačí zob, by měly být vysazeny brzy až v polovině podzimu. Budete-li se řídit těmito tipy, vytvoříte prosperující živý plot za dostupnou cenu.

Jak připravíte půdu pro výsadbu živého plotu?

Pro zajištění růstu zdravého živého plotu je klíčová příprava půdy. Odstraňte veškerý plevel, vykopejte půdu a přidejte kompost nebo hnůj, abyste zajistili dostatečnou výživu. Pro dosažení nejlepších výsledků to proveďte několik týdnů před výsadbou.

Zdroje: Husqvarna, Hedging Plant Direct

Zdroje foto: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 30.05.2024
Reklama
Reklama