Jak načasovat výsadbu živého plotu?

Jak načasovat výsadbu živého plotu?
Jak načasovat výsadbu živého plotu? Načasování je velmi zásadní pro úspěch v pěstování, pokud jde o výsadbu živého plotu. Je důležité zasadit živý plot, když je půda dobře zpracovatelná.

Ideální doba výsadby

Optimální doba pro výsadbu nových živých plotů je během podzimních nebo pozdních zimních měsíců, mezi listopadem a březnem, kdy jsou rostliny v klidovém stavu. Výsadba v tomto období nabízí několik výhod, včetně nižších teplot, snížené konkurence plevelů. hnízdících ptáků a dostatečného času pro rostliny, aby si vytvořily kořenový systém před příchodem letních veder. Výsadba v létě může představovat určitá rizika, protože vysoké teploty mohou způsobit stres a dehydrataci rostlin, což může vést ke špatnému růstu, a dokonce k úhynu. Chcete-li tato rizika zmírnit, zajistěte správnou přípravu půdy, dostatek vody a živin a chraňte své rostliny před extrémními teplotami.
Odložení výsadby

Odložení výsadby může vést k různým problémům, jako je ztráta výnosu, zvýšená náchylnost k chorobám a odlišné načasování období, kdy rostliny budou produkovat plody nebo květy. Pokud nejste připraveni vysazovat živé ploty s holými kořeny hned při jejich dodání, doporučuje se rostliny krátkodobě uskladnit. Pokud je nutné výsadbu odložit, je důležité chránit kořeny vašich rostlin. Toho lze dosáhnout zakrytím kořenů vlhkou slámou, papírem nebo kompostem z živého plotu nebo dočasnou výsadbou živého plotu blízko sebe. Přijetí těchto opatření pomůže zajistit zdraví a úspěšný růst vašich živých plotů po vysazení.
Ochrana kořenů

Ochrana kořenů rostlin živého plotu je pro proces výsadby zásadní. Techniky, jako je použití spirálových ochranných krytů nebo bambusových tyčí, mohou chránit stonky a poskytovat podporu, zatímco udržování kořenů vlhkých a dobře udržovaných je zásadní pro jejich celkové zdraví a uchycení v půdě. Aby bylo možné efektivně využívat spirálové ochranné kryty a bambusové tyče, měly by být umístěny kolem základny rostliny a pevně zajištěny v zemi. Nezapomeňte rostliny pravidelně zalévat a mulčovat kolem základny, abyste pomohli udržet vlhkost a zabránili vysychání kořenové struktury.

Zdroje: Husqvarna, Hedging Plant Direct

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.06.2024
Reklama
Reklama