Tipy, jak si svépomocí opravit toaletu

Tipy, jak si svépomocí opravit toaletu
Tipy, jak si svépomocí opravit toaletu. Toaleta bývá jedním z úzkých míst domácnosti. Často třeba protéká. Jak si poradit s podobnými problémy, aniž byste museli volat odborníka, tedy instalatéra?

Opravte uzavírací ventil

Není nic horšího, než když začnete s opravou toalety a najednou zjistíte, že uzavírací ventil přívodu vody nejde zavřít. Některé uzavírací ventily je ale možná snadno vyměnit svépomocí. Pokud se vám nepodaří uzavřít ventil přívodu vody k toaletě, uzavřete hlavní ventil přívodu vody do domácnosti. Po pak na přívodním ventilu k toaletě odstraňte matici ucpávky a poté odšroubujte dřík a odneste jej do železářství. Tam po poradě s prodavačem najdete náhradní podložku. Očistěte veškerý písek z těla ventilu a nasaďte novou podložku. Ventil bude fungovat správně. Jde o poměrně snadný kutilský tip.

Opravte tekoucí toaletu, když se přetrhne šňůra

Zatímco v mnoha domácnostech už jsou moderní toalety vybavené tlačítkovým splachováním, stále je ještě více než dost těch, které používají starší klasiku, tedy nádržku nahoře se šňůrou nebo řetízkem splachovadla. S tím mohou vznikat problémy. Nabízíme snadný způsob, jak opravit tekoucí toaletu způsobenou právě přetrženou šňůrou nebo řetízkem ovládajícím splachování. Nejprve samozřejmě uzavřete přívod vody k toaletě. Pak vyjměte řetěz či šňůru z nástavce ramene a nasuňte plastové brčko přes řetěz klapky, které zakryje asi dvě třetiny řetězu či šňůry. Poté řetěz či šňůru znovu připevněte k rameni. Je to jednoduché a když si vyzkoušíte tento postup, už nikdy nebudete muset řešit tekoucí záchod způsobený právě přetržením ovládacího prvku.

Když se musíte podívat do nádržky

Někdy ale nemusí problém způsobit přetržení ovládacího provázku. V takovém případě budete muset otevřít nádržku. Vyjměte plovákový ventil a umyjte ho. Omyjte zevnitř i nádržku, jistě bude špinavá. Nejlepší je to ocet případně kyselina citrónová. Potom přijde na řadu těsnění, které pravděpodobně bude staré, a tím je problém způsobem. V železářství vám pomůže prodavač vybrat ten správný nový, totéž platí o ventilu. Pak už nádržku sami sestavíte a všechno by mělo fungovat. Opravou samozřejmě docílíte úspor vody.

Když voda nepřítéká

Když voda naopak nepřitéká do nádržky, může být na vině sítko napouštěcího ventilu, které je ucpané – brání tomu, aby se dovnitř nádržky dostaly nečistoty. Pak musíte vypnout přívod vody, vyjmout a vyčistit napouštěcí ventil jako celek.

Uvolněte toaletu pomocí mycího prostředku na nádobí

Pokud se vám zdá, že záchodový píst nefunguje správně, vyzkoušejte toto řešení, než sáhnete po hadovi. Nastříkejte do mísy asi 1/2 šálku (cca 100 ml) tekutého prostředku na nádobí a nechte v ní chvíli působit. Tekuté mycí prostředek snižuje tření a často umožňuje, aby obsah mísy klouzal. Vyplatí se zkusit nejprve tuto možnost, než sáhnete po radikálnějším řešení.

Zdroje: Family Handyman

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 28.05.2024
Reklama
Reklama