Rekonstrukce střechy: Plánování a financování

Rekonstrukce střechy: Plánování a financování
Rekonstrukce střechy: Plánování a financování. Rozhodli jste se rekonstruovat střechu, máte vybraný způsob provedení a nyní nastává čas na konkrétní plánování a stanovení rozpočtu prací.

Angažujte odborníky

Ať rekonstruujete střechu kvůli havarijnímu stavu svého staršího domu a případnému zatékání nebo jsou na vině stavební předpisy, kterým vaše střecha už neodpovídá, je důležité se nejprve rozhodnout pro konkrétní způsob rekonstrukce a rozsah prací a potom vše přesně naplánovat a samozřejmě si stanovit rozpočet. Než vznikne kvalitní nová střecha, chvíli to potrvá. Veškeré pokrývačské práce by měly provádět specialisté v této oblasti. Profesionální pokrývači provádějí kompletní rekonstrukci střechy, výměnu dekorativních střešních prvků, dešťových systémů, dřevěných a kovových konstrukcí a spodních staveb. Mají dlouholeté zkušenosti, znají dostupné střešní krytiny a jejich vlastnosti a doporučí nejoptimálnější variantu rekonstrukce střechy a náhradní materiály pro energeticky účinnější střechu. Je proto rozumné brát v úvahu jeho názor, a to i v případě, že máte pocit, že už jste téměř rozhodnutí pro volbu konkrétní krytiny.


Návštěva je nutná

Před rekonstrukcí střechy je třeba se domluvit na prohlídce stávající střechy s pokrývačem z firmy, která bude práce provádět. Teprve poté může odborník získat úplný obraz o situaci, identifikovat případné další nedostatky a vypočítat náklady spojené s opravou střechy vašeho domu. Můžete najít nejlepší způsob, jak odborníkovi vysvětlit všechna svá přání a představy o o rekonstrukci a prodiskutovat její proveditelnost a eventuální úskalí. V případě nutnosti kompletní rekonstrukce je nutné se také poradit s architektem a projektantem pro přesné výpočty stropů.


Bez izolace to nepůjde
Účinnou izolací rozumíme parotěsnou zábranu, která poskytuje spolehlivou ochranu izolace proti pronikání páry. Dále izolaci zajišťující udržení tepla a příznivého mikroklimatu v budově. Izolace zabraňuje pronikání chladu do domu v zimě a v letních vedrech, což výrazně zvyšuje energetickou účinnost domu a šetří energii. Konečně jde i o hydroizolaci, která poskytuje spolehlivou ochranu celé střešní krytiny a správné odstranění vlhkosti vznikající v důsledku změn teploty nebo nadměrné vlhkosti. Účinné izolace lze dosáhnout použitím vysoce kvalitních střešních materiálů a jejich správnou instalací.


Stanovte si rozpočet

Nepřemýšlejte příliš dlouho o financování renovace střechy staré budovy. Stanovte si jasný rozpočet, ve kterém budete počítat i s určitou rezervou. Pokud investujete trochu více peněz do účinné izolace a izolace celé staré budovy, tyto investice budou kompenzovány a pokryjí všechny náklady za 15-20 let, a to díky energetické účinnosti a snížení nákladů na energii. Pokud se rozhodnete vyměnit primární střešní krytinu a navíc investovat do kvalitní keramické tašky nebo břidlice, případně do střešní krytiny měď - tato opatření ochrání váš domov minimálně o 50 - 100 let a zvýší cenu celé budovy a její atraktivitu na realitním trhu, pokud ji budete chtít prodat.

Zdroje: DAFA, Alure, Prefa

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.06.2024
Reklama
Reklama