Výběr správného materiálu pro rekonstrukci střechy

Výběr správného materiálu pro rekonstrukci střechy
Výběr správného materiálu pro rekonstrukci střechy. Pokud se rozhodnete pro rekonstrukci střechy, volba vhodné střešní krytiny je velice důležitým krokem. Co se nabízí a co je vhodné?

Neřiďte se jenom estetickým dojmem

Výběr správného materiálu na střechu pro vaše potřeby je zásadním krokem. Kromě estetických vlastností budou vybrané střešní materiály sloužit také funkčnímu účelu – takovému, který bude muset obstát ve zkoušce času a živlů. Než se vrhnete na nejhezčí krytinu na trhu, pochopte, že místní stavební předpisy mohou diktovat, jaké materiály můžete nebo nemůžete použít.

Různé možnosti

Na výběr je mnoho materiálů na pokrytí střechy, jako je krytina s asfaltovým složením, dřevěné šindele, plechové střešní krytiny, betonové a pálené tašky, kompozitní břidlice a břidlicové střešní krytiny. Všechny mají své jedinečné výhody a nevýhody, proto se u svého dodavatele ujistěte, že je pro vás nejlepší materiál pro vaše potřeby a finanční situaci.

Jaké materiály jsou k dispozici pro kvalitní a trvanlivou renovaci střechy?

Pevná střecha plní mnoho funkcí: chrání budovu před větrem a povětrnostními vlivy a dává obyvatelům pocit bezpečí a zároveň charakterizuje celkový vzhled budovy. V ideálním případě tvoří budova a střecha jeden celek, který buď krásně zapadá do okolní čtvrti, nebo představuje ústřední bod vaší vesnice či městské čtvrti. Důležitou roli zde hraje správný materiál, barva, tvar a struktura povrchu. Je možné, že výběr materiálu je již omezen tvarem a sklonem vaší střechy spolu s případnými regionálními stavebními předpisy (např. plány rozvoje, předpisy místních úřadů).

Objevují se nové materiály

Také v současné architektuře jsou tradiční střešní krytiny, jako jsou střešní tašky, betonové bloky, hladké tašky, dřevěné šindele nebo břidlice pravidelně nahrazovány pružnějšími, modernějšími a odolnějšími materiály. Ty mohou být také barevně sladěny s prostředím a dalšími prvky, jako jsou okapy, ploty, rolety, rolety, žaluzie, okna a mnoho dalšího. Proto se v dnešní době mnoho zákazníků rozhoduje pro plechovou střechu.

Proč může být hliník ideálním materiálem pro vaši novou střechu?

Vhodnou volbou pro vaši střechu mohou být také hliníkové materiály. Kompletní systém z hliníku umožňuje dokonalou souhru mezi střechou, okapy, fasádami a montážním systémem solárních panelů. Lze ho použít na šikmé střechy i na střechy s nízkým sklonem, poskytuje velkou technickou i estetickou variabilitu. Střešní systémy z hliníku jsou odolné, robustní, nerezavějící, větruvzdorné a zároveň extrémně lehké. Další velkou výhodou je, že ve srovnání s těžkou novou střechou není při použití hliníkových střešních tašek střešní konstrukci obecně nutné vyztužovat, což zejména při rekonstrukcích starých budov představuje významnou úsporu nákladů. V oblastech, kde se očekává vysoké zatížení sněhem, nebude střešní konstrukce díky lehké hliníkové střeše vystavena zbytečnému namáhání. Skutečnost, že se s materiálem tak snadno pracuje, také umožňuje bezpečně zakrýt všechny rohy a úhly, zejména v případě starých budov. Nerovné střešní konstrukce, jak tomu často bývá u starých zemědělských usedlostí, lze optimálně zakrýt lehkou střechou z hliníku. 

Zdroje: DAFA, Alure, Prefa

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.06.2024
Reklama
Reklama