Jak hnojit a zalévat cukety?

Jak hnojit a zalévat cukety?
Jak hnojit a zalévat cukety? Cukety můžete vysévat přímo venku koncem května nebo začátkem června, pro pozdější plodiny. Abyste dosáhli bohaté úrody, je nutná správná péče.

Bez hnoje to nepůjde

Dobře připravte místo pro výsadbu cuket tím, že do něj zakopete spoustu domácího kompostu nebo dobře shnilého hnoje. Zasejte jedno nebo dvě semena, asi 90 cm od sebe, 2,5 cm hluboko. Zakryjte průhledným sklem nebo plastovou fólií a nechte ji na místě několik týdnů poté, co se objeví mladé sazenice. Odstraňte slabší sazenice tak, aby v místě zůstala jenom jedna nejsilnější.

Jak zasadit rostliny cukety

Cuketu vysaďte, jakmile pomine veškeré riziko mrazu – obvykle tomu tak bývá od konce května. Vyberte si slunné, chráněné místo a dopřejte jim dostatek prostoru, protože z nich mohly vyrůst velké rostliny. Na každou rostlinu si nechte jeden metr čtvereční nebo jeden na pěstební pytel. Půdu předem dobře připravte zarytím velkého množství kompostu nebo dobře zetlelého hnoje. Mulčujte kolem rostliny větším množstvím kompostu nebo hnoje, abyste zachovali vlhkost. Ujistěte se, že chráníte mladé rostliny před slimáky a hlemýždi, protože jsou velmi zranitelné, dokud se neuchytí.

Zavlažování a hnojení

Vlhkost je klíčem k úspěchu při pěstování cuket. Neustále vlhká půda je nezbytná, pokud mají rostliny využít svůj plný potenciál. Proto je důležité cukety pravidelně zalévat a kolem rostlin nanášet silnou vrstvu mulče, aby se voda udržela v půdě. V suchých podmínkách většina odrůd produkuje převážně neplodné samčí květy. Chcete-li podpořit samičí (plodící) květy, zalévejte vydatně a pravidelně.  Aplikujte každý týden hnojivo s vysokým obsahem draslíku, abyste podpořili růst a kvetení.

Sklizeň cuket

Cukety stříhejte, dokud jsou malé (ideální je asi 10 cm dlouhé), než abyste je nechali dorůst do velkých rozměrů – to pomůže povzbudit více cuket, aby se vyvíjely po delší dobu. Odřízněte je u základny ostrým nožem nebo stonkem prudce zatočte.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.06.2024
Reklama
Reklama