Tipy pro efektivnější vysávání

Tipy pro efektivnější vysávání
Tipy pro efektivnější vysávání. Zatímco plošné koberce by se měly vysávat dvakrát týdně, nezapomeňte je každý týden vyjmout a vysát podlahu pod nimi.

Vyberte si vhodný typ

Měli byste občas koberec otočit a vysát jeho podložku pomocí nástavce na čalounění vysavače. Vyberte si nejlepší typ vysavače pro většinu podlah ve vaší domácnosti. Kanystrové vysavače jsou obvykle účinnější při sběru nečistot z tvrdých povrchů, zatímco koberce a koberce se lépe čistí nástavcem nebo vzpřímeným vysavačem s lištou. Vysavač často čistěte, aby fungoval na plný výkon. Pokud máte vícepatrový dům, mějte vysavač na každém patře, pokud je to možné. To podpoří častější čištění.

Vysavače s HEPA filtrem jsou účinnější

Vyberte si vysavač s vysoce účinným filtrem pevných částic (HEPA), který zachytí co nejvíce prachu, srsti, spor a bakterií. HEPA filtr zachytí mnohem více částic než běžný vysavač a zabrání jejich opětovnému usazování na podlahách a jiných površích, jako je čalounění.

Využijte všechny funkce, které váš vysavač nabízí. U vzpřímených vysavačů upravte výšku vysávací hlavy tak, aby odpovídala typu podlahy. To vám poskytne lepší sání a zachytí více nečistot. Zapněte nebo uvolněte sací lištu v závislosti na typu povrchu podlahy. Ponechání li zapnutou tyč na koberce při čištění podlah s tvrdým povrchem, může to způsobit promáčknutí a poškrábání.

Pracujte pomalu a důkladně

Vysávejte pomalu, abyste zachytili více nečistot. Posuňte vysavač před sebe a přitáhněte jej zpět k sobě po stejné dráze. Při přesunu do nové oblasti podlahy překrývejte cesty. Pracujte v jednom směru místnosti (z východu na západ) a poté opakujte pod úhlem 90 stupňů (ze severu na jih). Pokud je váš vysavač rozbitý, zametání a vytírání prachu z tvrdých povrchů podlah a čištění koberců a předložek bitím, drhnutím nebo používáním zametače koberců je ochrání, dokud nebudete moci vysavač znovu spustit.

Jak dlouho vydržíte bez vysávání?

Opravdu je to na vás, ale většina doporučuje vysávat alespoň jednou týdně. Pokud vynecháte vysávání po dobu jednoho měsíce, je to nejen dostatečná doba pro nahromadění srsti domácích mazlíčků a dalších alergenů, ale také je to dostatek času na šíření plísní a roztočů. Obě situace mohou být zdraví škodlivé. Důležité je, udržet domov v čistotě

Je příliš časté vysávání pro koberce špatné?

Pokud váš koberec není vyroben z nějaké jedinečné látky, nemusíte se obávat poškození vysáváním. Koberce jsou navrženy s ohledem na pravidelné vysávání.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 06.07.2024
Reklama
Reklama