Jak zasadit dýně a starat se o ně?

Jak zasadit dýně a starat se o ně?
Jak zasadit dýně a starat se o ně? Pokud se vám povedlo předpěstovat si ze semínek rostlinky dýní, je to skvělá zpráva. Nic tím ale nekončí. Začíná další etapa péče.

Rostliny potřebují prostor

Mladé rostliny dýní přesaďte do větších květináčů, pokud jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat. To umožňuje rostlinám vyvinout kořenový bal a před výsadbou vyrůst do větších a robustnějších rozměrů. Poté, co koncem května nebo začátkem června pomine veškeré nebezpečí mrazů, je vysaďte do jejich konečných pěstebních pozic.

Okolní půdu mulčujte

Vyberte si chráněné, slunné místo a před výsadbou zakopejte do půdy spoustu zahradního kompostu nebo dobře zetlelého hnoje. Vysazujte dýně  alespoň 90 cm od sebe, podle odrůdy. Zakryjte okolní půdu mulčem zahradního kompostu, abyste udrželi vlhkost. Ke každé rostlině je dobré vložit bambusovou tyčinku, abyste vždy našli její střed pro zalévání, bez ohledu na to, jak rostlina dorůstá.

Nechte rostliny na zemi nebo na podpěře

Mladé rostliny zakryjte textilií, abyste je ochránili před slimáky a hlemýždi. Po výsadbě rostliny dýní a tykví rychle porostou. V závislosti na prostoru je buď nechte táhnout se po zemi, nebo je vycvičte na podpěru. Stonky, které se dotýkají země, lze připevnit, aby se zakořenily do půdy.

Neváhejte opylovat květy

Dýně a tykve mají samostatné samčí a samičí květy. Rozeznáte je podle toho, že samičí květ má za sebou otok, což je nezralá dýně nebo ovoce. V chladných nebo vlhkých létech možná budete muset podpořit opylení. Jednoduše vyjměte samčí květ a vložte jej do samičího květu, abyste přenesli pyl z tyčinky na bliznu.

Pravidelná zálivka je důležitá

Zatímco se rostliny zakořeňují, udržujte půdu bez plevele, ale jakmile se rozjedou, velké listy zabrání růstu jakéhokoli plevele. Rostliny pravidelně zalévejte, zejména za suchého počasí. Jak se dýně vyvíjejí, opatrně je zvedněte na cihlu nebo jinou podporu, aby nedozrály na zemi. Odřízněte všechny listy, které zastiňují plody, abyste jim pomohli dozrát.

Zdroje: Gardeners World

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.06.2024
Reklama
Reklama