Před rekonstrukcí domu udělejte stavební průzkum

Před rekonstrukcí domu udělejte stavební průzkum
Před rekonstrukcí domu udělejte stavební průzkum. Chystáte-li se na rekonstrukci domu, velmi důležitou fází, kterou byste neměli přeskočit, je stavební průzkum. Rozhodně nejde o zbytečnost.

Zjistěte, které průzkumy potřebujete

Možná se vám to zdá na první pohled jako zbytečné. Máte pocit, že dům, který se chystáte rekonstruovat dokonale znáte. Víte o jeho stavu všechno.  Ale není tomu tak. Fázi průzkumu byste rozhodně neměli vynechávat. Správný stavební průzkum zajistí, že případné skryté problémy budou včas identifikovány. Stavební průzkum je velice důležitý také v případě, že se chystáte koupit nemovitost, která bude rekonstrukci vyžadovat. V takovém případě je ve skutečnosti je možné uspořádat průzkum ještě před podáním nabídky na nemovitost, pokud s tím majitel domu souhlasí, ale obvykle se tak děje až po přijetí nabídky.

Můžete získat slevu

Stavební průzkum by měl upozornit na všechny problematické oblasti a poskytnout vám představu o všech nezbytných opravách, které budou při rekonstrukci potřeba, a o tom, kolik by mohly stát. Na základě zprávy se budete moci rozhodnout, zda v kupní transakci pokračovat, nebo zda budete moci na základě zjištění směnit peníze z nemovitosti. Tedy pokud kupujete nemovitost s nutností rekonstrukce. I v případě, že jde o vaši nemovitost, mohou se ukázat skryté problémy, které by rekonstrukci zpomalily a zkomplikovaly.

Autorizovaný inspektor doporučí další šetření, pokud má podezření nebo zjistíte následující problémy:

Napadení (dřevokaznou houbou, hmyzem – týká se dřevěných součástí nemovitosti)

Problémy se statikou – pokles nebo vzedmutí základů

Vlhkost

Problémy s odvodněním

Průzkum usnadní výběr nových materiálů

Stavební zpráva by měla odhalit stavební metody, které byly v domě použity (někdy se liší, pokud byl dům v průběhu let rozšiřován). Tyto informace pak mohou být použity při rekonstrukci domu, aby byly vybrány vhodné jakékoli nové použité materiály a techniky. Pamatujte, že většina strukturálních problémů bude mít řešení. I když to může znamenat, že budete muset zvýšit svůj rozpočet, jejich včasné nalezení vám umožní lépe plánovat. Musíte také vzít v úvahu, že určité strukturální problémy, jako je pokles budovy, by mohly ovlivnit vaše možnosti pojištění a také jeho případnou hodnotu při dalším prodeji.

Zdroje: Homebuilding

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.06.2024
Reklama
Reklama