Rekonstrukce versus nová výstavba

Rekonstrukce versus nová výstavba
Rekonstrukce versus nová výstavba. Kdy je lepší dům nebo jeho části rekonstruovat nebo zvolit demolici a novou výstavbu? Porovnáme z pohledu nákladů, času designu i volby materiálů.

Náklady

Jedním z hlavních rozdílů mezi demolicí spojenou s novou výstavbou a rekonstrukcí jsou náklady. Leccos by vás mohlo zaskočit. Chcete-li v budově pouze drobné změny, je nákladově efektivnější ji renovovat než stavět. Vzhledem k tomu, že některé prvky budovy nevyžadují žádné úpravy nebo vylepšení, lze je nechat být, takže renovace je cenově dostupnější variantou. Stavba bývá dražší. Může vyžadovat kvalifikovanou pracovní sílu, nákup pozemků, stavebních materiálů a další.

Čas

Dalším klíčovým rozdílem mezi renovačními a stavebními projekty je doba potřebná k jejich dokončení. Renovace mohou být dokončeny v kratším čase než stavební projekty podobného rozsahu. Například renovaci malého rozsahu, jako je přestavba koupelny nebo kuchyně zvládnete během několika týdnů. Stavba nové koupelny nebo kuchyně však může trvat několik měsíců.

Flexibilita v designu

Když plánujete rekonstrukci nemovitosti, máte omezené možnosti, pokud jde o design, protože budete mít co do činění se stejnou strukturou. Vzhled budovy můžete výrazně zlepšit, ale možná ji nebudete moci úplně změnit. Při stavbě neexistují žádná taková omezení, protože si můžete stavět, jak chcete. Ovšem i tady můžete mít určitá omezení na základě vaší polohy nebo stavební zákony apod., stavební omezení ve vaší lokalitě

Výběr materiálů

Ve stavebním projektu můžete přidávat nové položky, což znamená, že projekt by měl vyžadovat krátkodobou údržbu. Můžete si také vybrat materiály použité pro celou konstrukci. Při renovaci stávající konstrukce však můžete být omezeni v tom, co můžete přidat, kvůli problémům s kompatibilitou se současnými položkami nebo příslušenstvím stavby či statikou. Nejlepší je poradit se s odborníkem, abyste zjistili, zda zvolit renovaci nebo novou stavbu. Důležitá je rovněž správná volba dodavatele.

Zdroje: Ghar Banwao

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.06.2024
Reklama
Reklama