Jak svépomocí nainstalovat komínovou vložku?

Jak svépomocí nainstalovat komínovou vložku?
Jak svépomocí nainstalovat komínovou vložku? Komínové vložky jsou nutností, pokud vlastníte dům s krbem na dřevo, plyn, pelety nebo kukuřici.

Proč instalovat vložku

Z každého ohně, který zapálíte, stoupá hustý, dehtový kouř a pokud nemáte komínovou vložku, na stěny vašeho komína se přilepí saze a stoupá nebezpečí požáru. Údržba komína může být velmi nákladná, ale s trochou tvrdé práce se můžete naučit, jak nainstalovat komínovou vložku sami.

Kontrola na úvod

Zkontrolujte komín. Použijte zdroj světla na provázku (nebo inspekční kameru, pokud ji máte), vyhledejte ohyby nebo omezení, které by mohly překážet při protahování vložky.

Určete správný průměr vložky. Pokud se jedná o kamna/krbovou vložku, prostudujte uživatelskou příručku pro správné dimenzování. Pro otevřený krb si najdětě graf nebo kalkulačku online.

Pořiďte vložku

Změřte délku od horní části komínové koruny k oblasti, kde by měla končit spodní část. Přidejte dalších 30.5 cm. Kupte si ohebnou komínovou vložku z nerezové oceli od. Vložka by měla být dodávána se sadou, která obsahuje všechny potřebné díly.

Vyjměte vložku z obalu a narovnejte ji. Zavěste spodní konektor na spodní část vložky. Upevněte hadicovou sponu pro spojení pomocí klíče. Nezapínejte ji příliš pevně.

Rozhodněte se pro typ izolace

Rozhodněte se, zda použít izolační přikrývku nebo nalévací izolaci. Pokud je mezi vložkou a stěnou komína na všech stranách větší vůle, je lepší přikrývková izolace. Pokud používáte přikrývkovou vložku, změřte obvod spodního zakončovacího konektoru a vynásobte číslo číslem 3.14. Přidejte 2.5 cm. Přesah lze v případě potřeby později oříznout. Odřízněte izolaci přikrývky z instalační sady komínové vložky na vypočítanou míru.

Pokryjte vložku izolací

Naříznutou izolaci položte naplocho na zem fóliovou stranou dolů. Vycentrujte vložku nahoře a zabalte ji do instalace. Při zavírání izolace komínové vložky ponechte přesah minimálně 2.5 cm, abyste ji mohli zajistit páskou. Obal přilepte k podšívce lepicím sprejem za pochodu. V krocích po 30.5 cm utěsněte šev fóliovou páskou. Tento postup opakujte, dokud vložku zcela nepokryjete izolací. Zajistěte šev 1 dlouhým, nepřerušeným kusem fóliové pásky, abyste dokončili izolační vrstvu. Rozviňte drátěné pletivo z instalační sady a zakryjte celou izolovanou vložku včetně spodního konektoru. Připevněte hadici na konec vložky, aby držela síťku na místě. Z druhého konce přetáhněte síťovinu napnutou přes vložku. Upevněte na tomto konci a ujistěte se, že drátěné pletivo je pevné. Pomocí nůžek na plech odstraňte veškerou síťovinu, která přesahuje vložku.

Jak vložku protáhnout komínem?

Zkontrolujte pokyny na sadě vložek. Konkrétní pokyny, jak protáhnout vložku komínem, se mohou mírně lišit od našich pokynů. V případě pochybností se vždy řiďte pokyny výrobce. Nejobtížnějším místem je obvykle klapka v horní části krbu. Připevněte lano, které najdete ve vaší instalační sadě, k tažnému kuželu nebo přímo ke spodnímu konektoru, podle toho, co platí pro vaši konkrétní sadu.

Potřebujete pomocníka

Vylezte na střechu a postavte se poblíž komína. Požádejte druhou osobu, aby vám podávala vložku ze země a vrátila se na dno komína, aby vám pomohla s procesem instalace.

Hoďte tažné lano do komína, aby druhá osoba vedla vložku dolů. Umístěte spodní konektor do střešního otvoru komína a ujistěte se, že je vystředěn, aby nedošlo k poškození komína nebo vložky. Pomalu veďte vložku směrem dolů. Druhá osoba by měla v tomto procesu pomoci jemným zatažením za lano, aby pomohla vložce sestoupit.

Jak dokončit instalaci

Dokončete instalaci, když spodní konektor dosáhne vhodné polohy pro výšku vašeho komína. V případě potřeby odřízněte horní část vložky nůžkami na plech tak, aby byla o 10.2 cm vyšší než koruna komína. Požádejte druhou osobu, aby držela spodní konektor na místě. Utěsněte korunu komína silikonovým těsněním. Umístěte horní desku komína na nainstalovanou vložku a pevně ji zatlačte do tmelu, aby se utěsnila. Zajistěte rychlospojku pevně kolem vložky. Pomocí předvrtaných otvorů na horní desce přišroubujte spoj ke 4 šroubům s kohoutkem. Nasaďte víčko na límec horní desky a pomocí opičího klíče utáhněte hadici na pásek na límci horní desky. Ujistěte se, že je připojení bezpečné, abyste dokončili horní zakončení.

Práce u krbu

Slezte ze střechy a vraťte se ke vchodu do krbu nebo ke dnu komína. Připojte konektor spotřebiče k vložce a spodnímu koncovému bodu. Najděte T-vyústění na spodní straně vložky. Pomocí nůžek na plech vyřízněte otvor v izolaci a síťovině v místě, kde se t-vyústění spojí s tělem odpaliště. Upevněte k sobě t a tělo odpaliště pomocí předem připevněného kovu a omotejte jej kolem zadní strany těla odpaliště. Zakryjte spojení zbytkovou izolací vložky. Připojte T-vyústění k topnému zařízení. Dokončete připojení připojením k topnému zařízení.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.07.2024
Reklama
Reklama