Jak sklízet a skladovat meloun

Jak sklízet a skladovat meloun
Jak sklízet a skladovat meloun. Kdy je meloun přesně akorát, aby byl šťavnatý a pochutnali jste si na něm? Zralý meloun na šlahounu má hnědý kudrnatý úponek u plodu.

Vydrží i 14 dní

Plodům melounu trvá 35-45 dní, než dozrají od kvetení, v závislosti na teplotě a odrůdě. K určení zralosti použijte následující průvodce. Kudrnatý úponek naproti plodu by měl být hnědý a uschlý; spodní skvrna pod ovocem se mění z bílé na žlutou; a barva slupky se mění z lesklé na matnou. Sbírejte melouny, jak dozrávají. Meloun můžete skladovat po dobu 1-2 týdnů, pokud bude uchováván při teplotě 7-10 °C.

Produktivita melounu

Zasaďte 3-4 melouny na osobu pro čerstvé použití a další 3-4 rostliny pro odšťavňování nebo zmrazení. Očekávejte 40 plodů na 30 m řádku.

Fakta o výživě melounu

Melouny tvoří většinou voda. Porce dvou šálků má 80 kalorií, má nízký obsah tuku a je vynikajícím zdrojem vitamínu A a vitamínu C.

S jakými problémy se můžete při pěstování setkat?

Melouny nejsou příliš sladké ani chutné. Je nízký obsah cukru způsoben tím, že se melouny kříží s jinými plodinami v zahradě? Ne. Ačkoli se odrůdy melounu mezi sebou kříží, účinek tohoto křížového opylení není zřejmý, pokud nejsou semena uložena a zasazena následující rok. Špatná chuť melounů může být způsobena vadnutím vinné révy, vysokými teplotami nebo krátkým vegetačním obdobím v extrémních severních oblastech.

Opatření proti hnilobě

Co můžete udělat, abych zabránil tomu, aby se moje melouny špatně vyvíjely a hnily na koncích? Tento stav je podobný hnilobě konců květů rajčat a je způsoben extrémně suchým počasím v době, kdy melouny rostly. Může se zhoršit pokračujícím hlubokým okopáváním, těsným obděláváním nebo špatným zavlažováním. Mulčování rostlin černou plastovou fólií pomáhá tento problém snížit.

Zdroje: Utah State Univesity

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.07.2024
Reklama
Reklama