Jak si zajistit dobrou úrody zeleniny?

Jak si zajistit dobrou úrody zeleniny?
Jak zajistíte, aby vaše zelenina dobře plodila? měly ten nejlepší start do života? Jde především o dobrou přípravu půdy a správné načasování výsevu.  

Příprava půdy

Dobrý stav půdy je pro pěstování zeleniny životně důležitý. Zaměřte se na strukturu půdy, která je jemně rozdělena na pevnou, ale ne zhutněnou půdu. Hodně ji zpracujte rýčem nebo vidlemi, poté ji přešlapte a shrabejte, aby byla rovná a v pořádku.


Zkuste vyvýšené záhony
U jílovitých půd, které špatně odvádějí vodu a pomalu vysychají, můžete zkusit vytvořit vyvýšený záhon. Nejjednodušší formou vyvýšeného záhonu je situace, kdy je půda v něm jednoduše vyzvednuta z "cestiček" kolem něj. Můžete také vyzkoušet metodu bez kopání a výsev semen do kompostu, který se rozprostře na povrch půdy. Sazenice pěstované v květináčích nebo buňkách jsou zvláště cenné pro zahrady s jílovitou půdou, kde je jinak pěstování obtížnější.

Zakryjte půdu pro lepší zahřátí

Je důležité počkat, až půda po zimních deštích trochu vyschne, protože úmrtnost semen je ve vlhké půdě vysoká. Zvažte urychlení suchých podmínek tím, že před výsevem semen zakryjete půdu kryty nebo průhlednou plastovou fólií.

Správné načasování

Vysévejte brzy, abyste co nejlépe využili vegetační období. Pokud se časně zasetá plodina nepodaří, budete mít čas zasít druhou dávku. Opakování plodiny je nutné ve většině let – taková je povaha pěstování zeleniny. Dobré je naplánovat si i druhý výsev. Díky němu získáte i druhou úrodu

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 05.08.2024
Reklama
Reklama