Pro úspěch pěstování jsou důležitá kvalitní semena

Pro úspěch pěstování jsou důležitá kvalitní semena
Nastavte správný výsevek. V žádném balíčku semen není procento životaschopných semen nikdy 100 %. Častou chybou je výsev příliš malého počtu rostlin.

Pozdější výsev je lepší

Například mrkev může být legálně prodávána s procentem klíčivosti pouhých 65 % a z těch semen, která jsou životaschopná, některá shnijí nebo jsou snědena škůdci v půdě. Ztráty semen jsou obecně vysoké po březnovém výsevu, ale slabší po červnovém výsevu, kdy je půda mnohem teplejší a vzcházení sazenic rychlejší.


Vysévejte hustě
Použijte svůj úsudek a vysévejte hustě tam, kde se očekávají velké ztráty, i když tím riskujete pozdější zdlouhavé a časově náročné probírání přebytečných rostlin. U plodin, které lze přesadit jako sazenice, jako je červená řepa nebo salát, vysévejte hustě na krátkou délku na konec řádku a používejte sazenice vymrštěné z hustých trsů, abyste uzavřel mezery.

Pozor na kontroly v růstu

Vegetační období někdy může být krátké, často končí v září, a každý den se může počítat. Hnojivo uložené před setím dostane sazenice rychle pryč, ale nepřehánějte to, přebytečné hnojivo může snížit klíčivost. Okopávání, jakmile se sazenice vyrazí, zabraňuje konkurenci plevelů. Pokud do každého řádku pomalu klíčících plodin zasejete několik rychle se rozvíjejících semen ředkviček, budete mít jasný ukazatel toho, kde řádky běží. Přidání extra tepla do půdy pomocí zahradnického rouna může mít velký vliv na růst sazenic v březnu a začátkem dubna. V polovině května se rostliny z velké části starají samy o sebe a měly by být na cestě k plození.

Použijte více semen

Pro každou plodinu použijte dva nebo více balíčků různých kultivarů. Pokud jeden sáček selže, druhý by měl být uspokojivý. Pěstujte co nejvíce plodin, abyste měli co největší šanci na dobrou úrodu, takže například hlávkový salát, rukola a baby špenát vedle sebe a alespoň jedna rostlina bude dobře sklízet bez ohledu na počasí.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.08.2024
Reklama
Reklama