Jak vyčistit rez z chromu pomocí slabě kyseliny

Jak vyčistit rez z chromu pomocí slabě kyseliny
Jak vyčistit rez z chromu pomocí slabě kyseliny. Použijte kolu, limetkovou šťávu nebo jinou mírnou kyselinu. Pro odstraňování rzi z chromu je vhodná kola nebo limonáda s obsahem kyseliny fosforečné.

Další alternativy

Mezi další alternativy patří například limetková šťáva nebo ocet. Tyto mírné kyseliny dokážou odstraňovat rez, aniž by po sobě zanechaly jakékoli škody na okolním materiálu. Dietní kola ale neobsahuje cukr, takže nebude tak účinná. Cukr je důležitou složkou použité kyselé tekutiny, protože pomáhá kyselině přilnout ke rzi. Vyhněte se ale použití silných a koncentrovaných kyselin, které mohou původní kov poleptat a oslabit. Pokud žádná z domácích kyselých tekutin nezabere, pokračujte s pomocí čisté kyseliny fosforečné, ale nezapomeňte si přitom přímo na obličej namířit větrák, který případné výpary okamžitě odvede pryč od vás.

Vyčistěte chrom

Ještě než se pokusíte rez z chromu odstranit, očistěte celý povrch od špíny a nečistot mýdlovou vodou nebo auto šamponem, chystáte-li se čistit chromované části svého vozu. Rezavé části potom snadněji lokalizujete a budete k nim mít lepší přístup.

Chromovaný povrch namočte v kyselině

Ideální doba, po kterou by měl chromovaný předmět zůstat v kyselině, je patnáct minut. Pokud daný předmět namočit nelze, nalijte kyselinu přímo na něj.

Setřete nebo seškrábejte rez

Při odstraňování uvolněné rzi si pravděpodobně budete muset pomoci hrubší houbičkou nebo drátěnkou. Nejmenší riziko poškrábání chromované vrstvy podstoupíte, použijete-li drátěnku určenou na skleněné nádobí. Na silnou vrstvu rzi budete muset použít kus alobalu nebo se ji pokuste silněji seškrábat pomocí hrubší drátěnky.

Nános omyjte jemným mýdlem

Pokud čistíte nějakou část svého vozu, pak pro omytí zbytků rzi a kyseliny použijte nějaký auto šampon. Na barvené součásti automobilů se nedoporučuje používat čistící prostředek na nádobí, protože by mohl způsobit odlupování barvy. Nebarvené povrchy můžete čistit jakýmkoli běžným mýdlem a vodou.

Ošetřený povrch osušte a postarejte se o auto

Vlhkost odstraníte pomocí papírových utěrek – zabráníte tím tvorbě další rzi. Jestliže rez způsobila vrstvám pod sebou vážnější poškození, přejděte k sekci, věnované následné péči.

Preventivně na chromovou vrstvu naneste speciální leštěnku nebo vosk.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.08.2024
Reklama
Reklama