Škody na trávníku po létě a jak je odstranit

Škody na trávníku po létě a jak je odstranit
Škody na trávníku po létě a jak je odstranit. Horké léto nadělalo na vašem trávníku spoustu škod. Jakých? Vysvětlíme, jaké problémy nadělají škůdci a choroby a poradíme, co s tím.   

Škůdci

Po dlouhém horkém létě mohou trávník stresovaný suchem napadnout různí škůdci. Totéž ale platí v případě nadměrného vlhka. Náchylný k napadení je buď příliš mnoho, nebo naopak příliš málo zalévaný trávník. Proto věnujte pozornost správné dávce zálivky. Nejlepší je nejprve zjistit, jakého škůdce máte na trávníku, a poté se poradit s odborníkem, jaký vhodný insekticid použít. Nejběžnějšími škůdci trávníkového hmyzu jsou ponravy.

Choroby

Stejně jako u škůdců trávníku se choroby mohou objevit po dlouhém horkém létě, kdy je tráva unavená a vystresovaná. Mezi běžné choroby patří rez travní, která tvoří odumírající rezavé skvrny na trávníku. Napadený trávník odstraňte, nezalévejte trávník příliš – k příčinám se řadí i příliš mnoho vody – četné dešťové srážky, nadměrná zálivka.  Dále jde o plíseň sněžnou, kdy se objeví bílý povlak a porost poté zežloutne, zhnědne a rozpadne se. Proti ní pomáhá dostatek draslíku v půdě, pravidelné sečení a provzdušňování.  Nemoci trávníku mohou být také častější v oblastech se zhutněnou nebo špatně odvodněnou půdou. Trik, jak zabránit chorobám, aby napadly váš trávník, spočívá v tom, že váš trávník bude zdravý a dobře živený. Nejběžnější choroby trávníku lze zničit účinným fungicidem. Vždy zkontrolujte štítek fungicidu, abyste se ujistili, že je bezpečné ho používat na váš druh trávníku.

Odplevelení

Záleží na tom, jak velký je váš trávník. Není-li příliš veliký, můžete odplevelovat ručně. Typickými příklady širokolistých plevelů jsou; jetel, jitrocel, svlačec a další. Pokud obsahuje váš trávník příliš mnoho plevele na ruční odstranění, doporučujeme účinný tekutý herbicid.

Zdroje: My home turf, RHS, Love the Garden, Garden Health

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.09.2024
Reklama
Reklama