Jak množit chryzantémy

Jak množit chryzantémy
Jak množit chryzantémy. Rozdělte chryzantémy na jaře, kdy se každé tři až pět let objeví nový růst, abyste se vyhnuli přeplnění celého trsu a podpořili tvorbu maximálního množství květů.

Oddělte nové výhonky

Když jsou nové výhonky chryzantém brzy na jaře vysoké 2,5 až 7,5 cm, vykopejte celé trsy a oddělte rostliny ostrým, čistým nožem nebo rýčem. Odstraňte všechny odumřelé a nemocné části rostlin. Mladé výhonky znovu vysaďte do kypré, dobře odvodněné, bohaté úrodné půdy a poloodumřelé dřevnaté části vyhoďte. Mladé výhonky porostou mnohem rychleji a poskytnou lepší rostlinu než přeplněné staré trsy.

Jak množit rostliny

Chcete-li množit podzimní květiny chryzantémy, odstraňte spodní polovinu listů ze 10 až 12,5 cm dlouhého zdravého, čerstvého řízku pomocí ostrého čistého nože. Vložte řízek asi 2,5 cm hluboko do sterilního vlhkého písku, vermikulitu nebo rašeliny. Chcete-li pěstovat ze semen, vysévejte alespoň dva měsíce před prvním mrazem nebo začněte přes zimu uvnitř. Výsadbové médium by mělo být udržováno na 20 až 25 °C a semena by měla vyklíčit za jeden až tři týdny. Sazenice chryzantém se obvykle přesazují asi po měsíci výsevu. Někdy však lze semena zasít i přímo a sazenice po vyklíčení vyjednotit. Chryzantémy kvetou asi za tři měsíce po výsevu a mají dlouhou dobu květu.

Péče v zimě

Poté, co tuhý mráz spálí listy, můžete zastřihnout chryzantémy až u země a poskytnout jim lehký vzdušný mulč ze stálezelených větví nebo podobného materiálu. Nejnebezpečnější pro chryzantémy v zimě je neustálá vlhkost nebo led na listech. Velkým problémem může být také střídání mrazivých a teplejších dnů způsobené střídavým zamrzáním a rozmrazováním půdy. Abyste se tomu vyhnuli, snažte se rostliny udržovat poněkud ve stínu a izolovat jejich kořeny mulčem nebo navršit půdu kolem každé rostliny.

Přezimování v květináčích

Chryzantémy lze přes zimu skladovat v květináčích. Poté, co květy uvadnou, přesuňte chryzantémy na chladné, ale dobře osvětlené místo. Ujistěte se, že rostliny zaléváte, ale nepřelévejte. Když půda v květináči zaschne do hloubky dvou až tří palců, dobře je zalijte, aby voda vytekla z otvoru ve dně květináče. Když chryzantémy udržíte na chladném a jasně osvětleném místě, můžete rostliny udržet naživu, dokud neskončí nejhorší zima, a můžete je vysadit venku. Pokud nedojde k žádnému novému růstu, můžete je vysadit, když už nehrozí mráz. Pokud dojde k novému růstu, počkejte, až přejde mráz, a vysaďte venku. Postupně rostliny aklimatizujte. Umístěte je do chráněné části zahrady, přes den do částečného stínu, v noci pak do nejchladnější místnosti. Protože je menší rozdíl mezi denní a noční teplotou, můžete je nechat venku. Když pomine nebezpečí mrazu, dejte jim trochu hnojiva.

Na podzim raději nesázejte

Mějte na paměti, že pokud si koupíte chryzantémy a zasadíte je letos na podzim, kdy již kvetou, nemusí přežít zimu. Veškerou svou energii vynaloží na květy, místo aby zapustily kořeny. Než se rozhodnete, jak připravit své květinové zahrady na jaro, podívejte se na mnoho úžasných odrůd chryzantém. Existuje tolik druhů, barev, tvarů a velikostí. Přimějí vás k tomu, abyste jich chtěli vysadit více.

Zdroje: PennState Extension, The Spruce, Taste of Home, Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.09.2024
Reklama
Reklama