Před zimou vygruntujte záhony na zahradě

Před zimou vygruntujte záhony na zahradě
Před zimou vygruntujte záhony na zahradě. Úklid zahrady na podzim udržuje zahradu upravenou i v zimě a znamená, že příští jaro budete mít náskok. Vysvětlíme, co je třeba řešit.

Pryč s nepořádkem

Podzim je ideální čas na to, abyste svou zahradu důkladně uklidili, než nastane chladné počasí. Kromě odklízení spadaného listí existuje spousta dalších jednoduchých úkolů, které budou mít velký vliv na vzhled vaší zahrady. Odstraňte odumírající listy a stonky z bylinných trvalek, a to buď vytažením rukou, nebo odříznutím základny zahradnickými nůžkami. Ponechte všechny stonky s kvalitními semeny, aby si je ptáci mohli sníst. Odstraňte plevel a poté do půdy rozprostřete kompost nebo dobře shnilý hnůj, abyste vyživili kořeny rostlin – červi kompost nebo hnůj přes zimu zpracují.

Odkliďte staré rostliny

Vytrhejte odkvetlé rostliny na zeleninovém záhonu dříve, než začnou hnít a stanou se na podzim hostiteli škůdců a chorob. Kompostujte vše, pokud nejsou odumírající rostliny napadeny chorobami. Fazole a hrách odřízněte na úrovni země a ponechte jejich kořeny, které vážou dusík, v půdě, aby nakrmily půdu tímto životodárným prvkem na příští rok. Můžete také zasít zelené hnojení, skvělý prostředek pro zlepšení kvality půdy.

Odkliďte podpěry popínavých rostlin

Skácejte jednoleté popínavé rostliny a fazole na záhonech a odstraňte odumřelé stonky a listy z jejich podpěr. Z hůlek a jiných podpěr očistěte veškerou půdu a poté je ošetřete konzervačním prostředkem. Přes zimu je skladujte uvnitř.

Proveďte nezbytné opravy

Opravte poškození dřevěného ohraničení vyvýšených záhonů, dřevěné přístřešky a další prvky a natřete je prostředkem na ochranu dřeva. Vyměňte všechny hnijící sloupky dřevěného plotu, aby je nesfoukly zimní bouře. Zajistěte, aby ze střech přístřešků nezatékalo, a vyměňte všechny rozbité tabule skla nebo vadné větrací otvory ve sklenících. Očistěte také veškeré plastové prvky – nářadí a nádoby používané na zahradě. Péči vyžaduje také trávník

Vyčistěte krmítka

Sundejte ptačí budky a vyprázdněte je. Starý hnízdní materiál, neoplodněná vejce a jiné nečistoty mohou přenášet nemoci, proto před vrácením zpět budky vymyjte horkou vodou. Nezapomeňte také vyčistit krmítka a ptačí koupele a pravidelně je doplňovat.

Zdroje: Garden Health, Prioryfarm, Gardeners World,

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.10.2024
Reklama
Reklama