Tvorba kompostu je nekončící práce

Tvorba kompostu je nekončící práce
Tvorba kompostu je nekončící práce. Chcete-li mít kvalitní vlastní kompost, je to vytrvalá práce, kterou je nutné dělat průběžně.

Jděte do toho ve velkém

Přidávejte materiál do podzimního kompostu při každé příležitosti, protože velké hromady fungují mnohem lépe než malé. Nejlepší hromady kompostu přesahují velikost jednoho krychlového metru, což může být náročné vytvořit kvůli neustálému smršťování. Udělejte to nejlepší, co můžete, a nedělejte si starosti, pokud se hromada spíše zmenší, než aby se zahřála. Na jaře, když se hmotnost sníží a počasí je opět teplé, máte možnost znovu kompostovat svůj materiál v horkém kompostování, abyste zabili semena plevele a škodlivé mikroorganismy.

Nechte svůj kompost odpočinout

Kompost přímo z haldy nebo kompostéru je skvělý, ale ještě lepší je vytvrzený kompost, který byl odložen k odpočinku v polosuchém stavu. Je dobré naplnit několik velkých prázdných květináčů veškerým hotovým kompostem, který zbyl z předchozího roku, a skladovat ho venku chráněný před deštěm. Na jaře, kdy se hlavní hromada kompostu teprve probouzí, použít uložený kompost k přípravě záhonů pro ranou výsadbu.

Správná rovnováha je podstatná

Klíčem k úspěšnému kompostování je udržení rovnováhy mezi uhlíkovými a dusíkatými materiály v kompostování. Zdravá hromada kompostu by měla obsahovat asi dvě třetiny uhlíkových (hnědých) materiálů a jednu třetinu dusíkatých (zelených) materiálů. Materiály bohaté na uhlík zajišťují provzdušňování, které urychluje proces kompostování, eliminuje nepříjemný zápach a pomáhá produkovat lehký, nadýchaný hotový kompost.

Jak získat materiál 

Rodiny, které udržují kompostéry na zahradě, mají obvykle dostatek dusíkatých materiálů, které mohou přidávat po celý rok: kuchyňské zbytky, slupky z ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu, posekanou trávu a další čerstvé materiály. Materiály na bázi uhlíku se však v zimních, jarních a letních měsících sbírají obtížněji. Patří mezi ně listí, vinná réva, prořezávání větve keřů, sláma, sušený zahradní odpad a další předměty, které jsou na podzim hojné, ale po zbytek roku méně dostupné.

Zdroje: DIY, Growveg, Learn Eartheasy

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.10.2024
Reklama
Reklama