Co dělat na zahradě v říjnu?

Co dělat na zahradě v říjnu?
Co dělat na zahradě v říjnu? Ačkoliv už podzim pokročil, stále ještě je na zahradě co dělat. Můžete sít, sázet, pečovat o stromy a keře. Práce je pořád hodně.

Věnujte se bylinkám

Na podzim si v zahradě říkají o pomoc také bylinky. Odeberte řízky keřovitých bylinek jako je rozmarýn a tymián. Rozdělte velké trsy bylinek, jako je pažitka, meduňka a majoránka, a poté je znovu zasaďte nebo se o ně podělte s přáteli.

Jak se postarat o rostliny na záhonech

Odstraňte velké plody na fíkovnících, které nedozrály, a ponechte plody přibližně velikosti hrášku, které se vyvinou pro sklizeň v příštím roce. Rostliny salátu zakryjte, abyste prodloužili dobu jejich vegetačního období. Dokončete sběr fazolí, ale nechte několik lusků plně dozrát, abyste měli semena. Jakmile výhonky chřestu zežloutnou, seřízněte je na úroveň půdy a poté je přidejte do kompostovacího koše. Odstraňte staré plodiny ze zeleninových záhonů, aby nemohly přes zimu hostit škůdce a choroby. Usaďte rostoucí dýně na cihly, abyste je udrželi v suchu a vystavili je většímu slunci, aby krásně dozrály.

Co vysít

Vysejte odolné fazole a hrách, abyste měli v příštím roce ranou úrodu. Stroužky česneku vysaďte na slunné, dobře odvodněné místo, 15 cm od sebe, špičkou 5 cm pod povrch. Vysejte zelené hnojení, jako je ozimé žito, Je škoda nechávat půdu přes zimu holou.

Co vysadit

Vysaďte jarní zelí. Vysaďte jarní cibuloviny na trávník, včetně krokusů, narcisů. Vysaďte do květináčů veselé květináče zimními barvami, jako jsou vřesy, bramboříky, zimní macešky. Vysazujte stálezelené keře a živé ploty z jehličnanů, dokud je půda ještě teplá.

Péče o stromy a keře

Omotejte pásky kolem kmenů jabloní, hrušní, třešní a švestek, abyste zachytili lezoucí samice škodlivého hmyzu. Plodné stonky ostružin a podzimních malin seřízněte až k zemi. Objednejte si ovocné stromy a keře pro výsadbu, se kterou můžete začít už nyní v říjnu. Přesaďte listnaté keře, které jsou na špatném místě nebo přerostly svou současnou polohu.

Další kroky

Odstraňte všechny misky z pod květináčů a zvedněte květináče, abyste zabránili jejich podmáčení přes zimu. Vyprázdněte květináče a závěsné koše se zbytky rostlin a obsah zkompostujte. Snižte výšku keřových růží, abyste zabránili jejich poškození přes zimu. Podzimní zahrada má také svoji jedinečnou atmosféru.

Zdroje: Gardeners World, Thompson a Morgan, Sunday Gardener, House and Garden

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.10.2024
Reklama
Reklama