
Používejte pomalé hrnce
Mít vše rychle hotovo, to si v kuchyni přeje mnoho kuchařinek. Rychlé zhotovení ale nemusí být vždy úsporné. Nabízíme tipy jak vařit pomalu – jakkoliv se to zdá na první pohled podivné, díky pomalejší přípravě pokrmů vám může zůstat v kapse nejedna korunka navíc. Jak na to? Pomalé hrnce jsou energeticky úsporným kuchyňským spotřebičem a jsou ideální pro ty, kteří si rádi připravují jídlo, když jsou venku nebo se věnují jiným věcem – spotřebují jen o málo více energie než tradiční žárovka, což z nich dělá skvělý a energeticky úsporný doplněk do každé kuchyně.
Rychleji s konkrétními tipy
Některé triky při vaření můžete naopak zrychlit a právě tím nemálo ušetřit. Podle některých lidí může zapíchnutí nerezových špízů do pokrmů, jako jsou pečené brambory a kusy masa, urychlit jejich tepelnou úpravu. Je to proto, že teplo se během vaření rychleji a rovnoměrněji rozvádí po celém jídle. Pokud vaříte velké jídlo, například kus masa, může být vhodné ho nakrájet na menší kousky, aby se uvařilo rychleji. Zkraťte dobu přípravy brambor pečením tím, že je před pečením v troubě povaříte v hrnci.
Správné velikosti hrají roli
Vždy přizpůsobte velikost pánve množství jídla, které vaříte, abyste spotřebovali méně energie na ohřev větší plochy, než je nutné. Podobně, když si vyberete pánev, ujistěte se, že používáte správnou velikost varné desky. Větší zdroj, než potřebujete, způsobí plýtvání energií a příprava na příliš velké pánvi bude trvat déle – uplyne delší čas, než pokrm dosáhne správné teploty.
Poklice a materiál pánví
Někdy recept doporučuje, abyste na pánve nedávali poklici, ale pokud to výslovně uvedeno není, měli byste poklici použít, aby se teplo udrželo uvnitř hrnce, tím také hodně ušetříte. Zamyslete se nad materiálem pánví a hrnců – pánve s měděným dnem se zahřívají rychleji než pánve z nerezové oceli a litinové pánve udržují teplo efektivněji.
Úspornější příprava zeleniny
Pokud k vaření zeleniny používáte dvojitý napařovač, můžete zeleninu vrstvit na sebe a přitom stále používat pouze jeden kroužek. K vaření fazolí, masa nebo dušených pokrmů se může vyplatit použít tlakový hrnec. Víko tlakového hrnce zachycuje páru, takže se jídlo vaří rychleji a efektivněji než v pánvi.
Jak regulovat teplo
Nezapomeňte po dosažení správné teploty vaření snížit stupeň hořáku na sporáku, ať už je jakéhokoliv typu – pokrmy obvykle stačí jen dusit. Pokud máte elektrický sporák, používejte pánve s plochým dnem – čím plnější kontakt má pánev s plotnou, tím rovnoměrněji se teplo šíří. Pravidelně čistěte plotny – jakékoli jídlo, které se na kroužek přilepí, absorbuje teplo, čímž se snižuje jeho účinnost.
Zdroje: Energy, Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC
Zdroje foto: Freepik.com