Jarní úklid zahrady krok za krokem

Jarní úklid zahrady krok za krokem
Připadá vám, že na jarní práce na zahradě je ještě brzy? Opak je pravdou. Zahrada už nyní v únoru volá SOS a vy byste ji měli připravit. V tomto článku se podíváme, jak na jarní úklid zahrady krok za krokem.

Škody v plné nahotě

Zima toho na vašem pozemku určitě napáchala více než dost. Dokud je zahrada přikrytá bílou duchnou sněhu, vypadá to krásně a romanticky, ale jakmile pokrývka sleze, škody se ukážou v plné nahotě. Vypadá to šedivě a bezútěšně a nikomu se nechce vyrazit a dát to do pořádku. Je to ale nutnost. Když uvidíte, jak krásně vám jarní úklid zahrady jde od ruky, budete mít radost.

Pryč s plevelem a mechem

I když jste třeba na podzim listí pěkně shrabovali, stejně na záhony i cestičky nakonec nějaké spadlo. Takže tím můžete jarní úklid zahrady zahájit. Shrabejte staré listí, můžete k tomu použít i fukar, pokud ho máte k dispozici. Také uschlý plevel, který sem tam někde zbyl – přes veškerou snahu se ho bohužel nikdy úplně nezbavíte a některý je natolik odolný, že vyraší i přes zimu – patří pryč. To samé platí o mechu v místech, kde ho nechcete, třeba na kamenech ve skalce nebo vydlážděných přístupových chodnících, a o kamení na záhonech. Kamenným chodníčkům věnujte pozornost, zameťte je, odstraňte nečistoty, případně udělejte drobné opravy. Pokud už opravdu nehrozí silnější mrazíky, můžete odkrýt chvojí, kterým jste přes zimu chránili rostliny.

Věnujte péči květinám

Pěstujete-li květiny, jarní úklid zahrady by se měl soustředit i na ně. Pokud máte skalku, část péče věnujte také jí. Určitě volá po vyčištění od plevele, možná je třeba znovu usadit kameny, které se během zimy pohnuly, dodat jí pěkný tvar, provzdušnit ji. I květinové záhony chtějí své. Zastříhněte trvalky, opatrně z nich odstraňte odumřelé části. Letničky úplně vytrhejte, na jejich místo přijdou nové. Zdobí-li vaši zahradu okrasné trávy, i ony váš žádají o krátký jarní sestřih. Odstranění odumřelých stvolů, květů a listů rostlin pomůže trvalkám znovu dýchat a nabrat jarní sílu. Zároveň tím také snižujete potřebné množství mulče, protože ten by se k rostlinám neměl přidávat v nadměrném množství, potom udělá víc škod než užitku.

Umyjte květináče, zkontrolujte zahradnické nářadí

Možná zjistíte, že květináče, ve kterých jste v loňském roce měli květiny, jsou špinavé. Nezbývá, než je umýt, i když je to trochu otravná práce. Chcete-li zasít semínka co nejdříve, můžete překrýt záhony silnou černou fólií. Díky tomu se půda dříve a lépe zahřeje. Sice ne příliš radikálně, ale i tak to stojí za to. Černá fólie absorbuje teplo. Prohlédněte si také všechno svoje zahradnické nářadí, zda je v pořádku a čisté. Co je potřeba nabrousit a naolejovat, to podle potřeby udělejte. Jarní péči o trávník a prořezávání stromů už jsme probrali v jiných článcích. Tím bude hrubý jarní úklid zahrady u konce.

Příprava záhonů na jaře: Co obnáší?


Zdroje: Lucas Darnell - Lawgardeners, Gardeners´ World Magazine, Marie Ianotti – The Spruce

Zdroje foto: Profimedia



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 16.02.2024
Reklama
Reklama