Projevy nadměrně a nedostatečně zalitého trávníku

Projevy nadměrně a nedostatečně zalitého trávníku
Projevy nadměrně a nedostatečně zalitého trávníku. Správně zalévat trávník je umění. Roli hraje mnoho faktorů, i zda máte teplo nebo chlad milující druhy. Jak je zalévat a jak projevují případné chyby?

Bez péče to nejde

Trávník potřebuje pravidelnou údržbu, která sestává z několika oblastí. Patří sem samozřejmě sezónní pěče, sekání, dále vertikutování.  Důležité je zabránit nadměrnému růstu plevele  v trávníku. Pochopitelně je podstatná zálivka.

Když tráva potřebuje zálivku

Trávy rostoucí hlavně v chladnějším podnebí, které se nejčastěji vysévají na severovýchodě pozemku je třeba nejvíce zalévat koncem jara, v létě a na začátku podzimu, v teplejším počasí někdy až třikrát týdně. Je nutné pokračovat v pravidelné zálivce po celou tuto dobu, ale zároveň snížit její frekvenci, protože během zimy tráva vyschne.

Teplomilné druhy vydrží i s minimem vody

Většina teplomilných trav je odolná vůči suchu, což znamená, že během vrcholného vegetačního období tyto druhy mohou přežít klidně i s malým množstvím vody. Trávy v teplém období vyžadují hlubší a méně časté zalévání (jednou nebo maximálně dvakrát týdně) než trávy v chladném období. Trávám v teplém období se nejlépe daří, když je zaléváte brzy ráno, než slunce začne příliš pálit.

Oba extrémy se mohou projevovat podobně

Nadměrné zalévání je pro zdraví vašeho trávníku stejně škodlivé jako nedostatečné zalévání. Některé problémy mohou být způsobeny oběma extrémy, takže musíte sledovat vzhled vašeho trávníku, abyste zjistili, zda je tráva příliš mokrá nebo naopak příliš suchá.

Známky nedostatečného zalévání

  • Tráva zežloutne.
  • V trávníku se objevují suchá hnědá místa.
  • Tráva je zplihlá. Když po ní chodíte, nedokážete se poté odrazit nahoru.

Známky nadměrného zalévání

  • Tráva zežloutne.
  • V trávníku se tvoří holá místa.
  • V trávníku rostou 
  • Trávník působí houbovitým dojmem, když po něm šlapete.
  • Z trávníku viditelně odtéká voda.

Nastavit zavlažování je jednodušší

Správně odhadnout, jak hluboko a jak dlouho mnoho zalévat trávník, není tak snadné. Zalévání je stejně jako sekání základem péče o váš trávník, přitom ale není tak jednoduché jako nastavení zavlažovacího systému. I tak ale musíte bedlivě sledovat stav trávníku a nastavení mu v případě potřeby přizpůsobit. Budete-li zalévat příliš málo, váš trávník bude suchý s hnědými skvrnami vyschlých míst. Pokud zaléváte příliš mnoho, váš trávník se může stát obětí hniloby nebo chorob.

Zdroje: The Spruce, This Old House

Zdroje foto: Freepik



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.03.2024
Reklama
Reklama