Rychlé zdobení velikonočních vajec

Rychlé zdobení velikonočních vajec
Rychlé zdobení velikonočních vajec. Potřebujete svoje hosty překvapit hezký vajíčky a máte málo času? Následující zdobení vám zabere jenom chvilku.

Tipy i pro nešiky

Ať už vejce perfektně uvaříte natvrdo nebo je vyfouknete, určitě je chcete ještě trochu zkrášlit. Třeba vyfouknutá vajíčka můžete opatrně propíchávat jehlou a prošívat barevnými provázky do různých vzorů. Můžete zkusit přírodní barvení i jiné možnosti. Skvělé je barvení indigem, na které můžete vyrobit batiku, když část plochy zakryjete třeba gumičkou, nebo omotáte vajíčko látkou. Ovšem barvit se dá i krémem na holení. Následující tipy mají jedno společné: hezká vajíčka vyrobíte rychle, budou originální a zvládnou je i ti, kteří o svých výtvarných schopnostech hodně pochybují.

Zdobení hedvábím  

Potřebujete barevné kousky hedvábí. Do čtverce vzorovaného hedvábí vystřiženého třeba z šátku zavinete natvrdo uvařené vejce. Pevně zavažte, a ještě překryjte kouskem bílé bavlněné látky, a zauzlujte pomocí provázku. Poté vejce vařte v octové lázni po dobu 20 minut. Když se tekutina mírně vaří, obrázky se přenášejí na skořápku vejce.

Decoupage technika

Originální vajíčka si zajistíte decoupage technikou. Stylizované vzory z papírových ubrousků rozjasní nebarvená vajíčka. Nemusíte motivy pečlivě stříhat. Postačí volné ořezávání kolem vzorů, protože okraje ubrousků splynou se skořápkami. Pomocí malého štětce potřete bílé vajíčko lepidlem na decoupage. Naneste jeden motiv na vejce a vyhlaďte štětcem. Nechte zaschnout a přidejte další motivy.

Voskové mramorování

Mohou připomínat mramor, ale vyrobíte je úplně jemným fíglem. Uvařte vejce natvrdo; Když vychladnou, osušte je měkkým hadříkem. Vytvořte na skořápkách různé klikyháky voskovými pastelkami tak, abyste napodobili žilkování. Poté vejce obarvěte a po zaschnutí jemně vyleštěte bavlněným hadříkem. Pigment se nenalepí na vosk z pastelek a efekt bude krásný. Můžete na skořápky nalepit různé samolepky a přestříkat barvou. Poté samolepky odlepíte a negativní motiv zůstane.

Skvrnitá vejce narychlo

Potřebujete na poslední chvíli vyrobit vajíčka, která udělají dojem na vaše hosty.  Jednoduše smíchejte potravinářské barvivo a suché potraviny (například fazole, ořechy a popcornu, nevařené rýže) v papírovém kelímku nebo v sáčku a poté ke směsi přidejte vejce natvrdo. Jemně protřepávejte a dělejte papírovým košíčkem kroužky, tím vytvoříte originální skvrny. Každí vejce bude úplně jiné.

Zkuste nitě i třpytky

Další výrazné a neobvyklé zdobení můžete zkusit na sytě barevná vejce. Pořiďte si výrazné neonové nitě kontrastní k barvě vajec a omotejte jimi barevná vajíčka – vytvořte na nich třeba pruh, různě zdobení nití kombinujte a nitě křižte přes sebe. Vždy niť lehce připevněte kapkou lepidla. Jinou možností je potřít vajíčka zlehka lepidlem a polepit teraco vločkami nebo třpytkami či flitry nebo jiným posypem.

Dejte přednost přírodě

Protipólem mohou být vejce uvařená natvrdo a ozdobená květy, které najdete na zahradě – třeba právě rozkvetlými třešňovými květy, narciskou. Nebo je můžete oblepit třeba mechem. Stačí pár kapek lepidla a chvilka času. Lepit můžete čerstvé i lisované květiny a rostliny – ty lisované více vydrží.

Zdroje: Martha Stewart, Eggs, Good Food, Good House Keeping,

Zdroje: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 31.03.2024
Reklama
Reklama