Jak zajistit skleníkovým rostlinám perfektní podmínky?

Jak zajistit skleníkovým rostlinám perfektní podmínky?
Jak zajistit skleníkovým rostlinám perfektní podmínky? Pokud jste se rozhodli pro pěstování rostlin ve skleníku a toužíte po bohaté úrodě, je důležité zajistit ve skleníku co nejlepší prostředí.

Nainstalujte elektřinu

Někdo dá přednost pěstování ve fóliovníku, jiný zahrádkář ale napře svoje síly směrem k pěstování ve skleníku. Na jaře všechno začíná úklidem skleníku po zimě a poté už následuje jeho pečlivá příprava na sezónu. A co dál? Tím nic nekončí, ale naopak začíná. Jak zajistit, aby se větvičky rostlin uvnitř skleníku prohýbaly pod bohatou úrodou? Instalace elektřiny ve skleníku je drahá, ale stojí za to, protože vám otevře spoustu možností. Umožní vám mít dobrý zdroj světla, u kterého můžete večer pracovat, a zapojit výhřevný systém. Umožňuje také provoz elektrického ohřívače s termostatem, který využívá energii pouze tehdy, když ji potřebujete. K instalaci zaměstnejte kvalifikovaného elektrikáře, rozhodně to nedělejte sami

Generujte teplo

Zdroj tepla prodlouží vegetační období a rozšíří škálu rostlin, které můžete pěstovat. Pokud máte zavedenou elektřinu, teplot bude produkovat zmiňovaný ohřívač s automatickým termostatem. Chcete-li, aby skleník v zimě nemrzl, ponechte ho na teplotě 4 °C nebo více. Skleník můžete využít i v zimě. V opačném případě použijte skleníkový parafínový ohřívač, i když je třeba se o ně starat, obvykle ho dvakrát denně. Kontrolovat a regulovat.

Skladování vody

Rostliny ve sklenících potřebují mnohem více vody než ty venku, takže na to buďte připraveni. Většina lidí také dává přednost dešťové vodě před vodou z vodovodu, je to samozřejmě i mnohem levnější. Takže je dobrý nápad instalovat sud na vodu (nebo dva) připojený k okapovým svodům. Snadno se instalují spolu se sadami okapů, které se hodí do široké škály skleníků.

Zalévejte správným způsobem

Udržujte sud naplněný vodou o okolní teplotě – studená voda zvenčí může rostlinám způsobit šok. V horkých dnech také zvýší vlhkost. Pokud je váš venkovní kohoutek v určité vzdálenosti od vašeho skleníku, veďte k němu hadici připevněnou ke sloupku. Ušetří vám to nošení spousty těžkých konví.

Kupte si pěstební tašky

Ve skleníku máte tři hlavní možnosti, kde pěstovat rostliny – v květináčích, pěstebních pytlích nebo v záhonové půdě. Půda potřebuje pravidelné doplňování a ošetřování, aby se zabránilo hromadění škůdců a chorob, takže použití pěstebních pytlů a květináčů je často vhodnějším řešením. Jakmile sklidíte úrodu, jednoduše přidáte použitou půdu na kompost a začnete znovu s novou čerstvou půdou, aniž byste se museli obávat, že choroby a škůdci přenášené společně s půdou tu zůstanou do následující sezóny.

Zdroje: Gardeners World, RHS, Gardening Know How, Epic Gardening

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 01.04.2024
Reklama
Reklama