Jak pečovat o trávník nejenom v dubnu

Jak pečovat o trávník nejenom v dubnu
Jak pečovat o trávník nejenom v dubnu. Chcete-li mít na zahradě krásně zelený travní koberec, měli byste se mu s jarem dostatečně věnovat. Poradíme vám, jakým způsobem.

Počkejte, až cibuloviny odkvetou

S příchodem jara byste se svému trávníku měli věnovat o poznání více. Údržba trávníku je velice důležitá. Vaši péči si ale žádá stále po celý rok. Jakmile pažit poporoste, nastává správný čas na sekání. Řiďte se následujícím pravidlem: Sekejte trávník v případě potřeby vždy, když aktuálně roste tráva – cílem je udržet konstantní výšku trávníku, a to pokud možno po celý rok. Řiďte se našimi radami, jak se starat o trávník na jaře. Potom bude váš zelený koberec dobře prosperovat. Jedna velmi aktuální jarní rada. Pokud máte na trávníku cibuloviny, jako jsou narcisy, počkejte alespoň šest týdnů po jejich odkvětu, než plochu posekáte, aby v listech mohla proběhnout fotosyntéza a nakrmila tak cibuloviny živinami, aby příští jaro pěkně rostly.

Dodejte trávníku hnojivo pro správný růst

Vytvořte jasné okraje trávníku pomocí půlměsíčkového lemovacího železa nebo rýče a vytvořte kolem trávníku 7,5 cm (3 palce) tzv. „okap.“ Tím zabráníte tomu, aby se tráva plazila z trávníku do vašich záhonů nebo na cestičky. Opravte hrboly a prohlubně tak, že trávník odloupnete, odstraníte nebo přidáte zeminu a poté trávník vyměníte. Pokud vaše tráva potřebuje povzbudit, aplikujte speciálníí jarní hnojivo na trávník, a to v dávce doporučené na obalu. Toto hnojivo bohaté na dusík zvýší vitalitu trávníku a pomůže zabránit usazování plevele a mechu. Použijte minimální nezbytné množství, abyste snížili dopad na životní prostředí.

Opravte poškozená místa

Pomocí pružinových hrábí odstraňte staré zbytky rostlin, které ucpávají váš trávník. Přidejte posekanou trávu do hromady kompostu v tenkých vrstvách. Příliš mnoho trávy najednou pravděpodobně způsobí vlhké, špatně provzdušněné podmínky, což má za následek spíše páchnoucí sliz než kompost. Od poloviny dubna do začátku května vysévejte nový trávník nebo znovu vysévejte na holá a poškozená místa. Pokud je však půda velmi mokrá nebo studená, klíčivost bude špatná, takže práci odložte, dokud se počasí nezlepší. Připravte půdu pro setí vidlemi, odplevelením, urovnáním a lehkým zpevněním. Plevel bývá častým nešvarem trávníků a je důležité vědět, jak s plevelem bojovat.

Zasejte do trávníku květiny

Nechoďte po čerstvě zaseté trávě, ani nesekejte čerstvě zasetou trávu, dokud nedosáhne výšky 5–8 cm (2–3 palce). I v takovém případě ji zastřihněte pouze lehce s čepelí na nejvyšší nastavení sekačky. Zasejte louku s divokými kvatinami nebo zasaďte ostrůvky divokých květin do stávajících trávníků. Bude to vypadat velice dobře. Také zalévání trávníku není tak jednoduché, jak se zdá. Důležité je vědět, kdy a jakým množstvím vody zalévat.  Pokud máte na zahradě místa, na kterých se přes dlouhodobou snahu nedaří vypěstovat kvalitní pažit, řešením může být umělý trávník.

Zdroje: RHS, Frosts, Boston Seeds

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.04.2024
Reklama
Reklama