Šikovné triky, aby vám orchideje kvetly

Šikovné triky, aby vám orchideje kvetly
Šikovné triky, aby vám orchideje kvetly. Když pěstujete orchideje, nepochybně se chcete pochlubit krásnými květenstvími. Jak toho docílit? Ukáže vám tipy, jak na to. Podstatné je světlo a zálivka.  

Potřebuje hodně světla

Už jsme vysvětlili, jak pečovat o orchideje, Jaký květináč je pro ně nejvhodnější, jací škůdci je mohou napadnout. Jaké ale potřebují podmínky, aby krásně kvetly?  Důležité je orchideje především správně umístit. Musí mít hodně světla, na druhou stranu není dobré je vystavovat přímému slunci, pak jim schnou listy. Pomocníkem je neonové světlo. Dobře se orchidej bud cítit na okenním parapetu oken orientovaných na východ. Bude mít dost světla. Nelepší volbou je průhledný květináč. Rozhodně orchideje nepřesazujte hned poté, co jste si je zakoupili. Klidně mohou zůstat dva roky v jedné nádobě.

Důležité je správné prořezávání

Hojné květenství závisí na správném prořezání rostliny. Po opadání květů byste měli stonek odříznout. Pozdě na podzim orchidejím opadají květy a listy, tehdy nastává nejvhodnější doba k řezu. Nástroj, tedy nůž či nůžky k práci vydezinfikujte. Řežte na základně suchého hnědého výhonku. Je-li stonek zelený, potom ho uřízněte pod květem. Když ořežete suché tenké výhonky, na kterých už nejsou listy, podpoříte tím rostlinu v kvetení.

Vody jenom s mírou

Rostlina nepotřebuje mnoho vody, nejlepší je zalévat ji ráno a poté až tehdy, když substrát prakticky vyschne. Zpravidla stačí během jara a léta jednou za týden, v zimě vyhovuje i desetidenní interval. Orchidej potřebuje teplejší vodu. Skvělá je dešťová voda, případně voda bez chloru s minimální mineralizací. Substrát by měl být po zálivce úplně mokrý, neměli byste ale zalévat dovnitř listů, hrozí uhnívání rostliny.

Nezapomeňte na rozdíl denních a nočních teplot

Dobře bude kvést při teplotách v rozmezí 10–23 ° C, rozdíl denních a nočních teplot by měl být 9–12 ° C. Pokud toto nedodržíte, nebude kvést, za to porostou listy. Z toho vyplývá, že v místnosti, kde orchidej bude, by se v noci nemělo topit, nebo minimálně.

Zdroje: Gardeners, American Orchid Society, St. Augustine Orchid Society

Zdroje foto: Freepik..com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 15.04.2024
Reklama
Reklama