Jak postupovat při barvení šatů?

Jak postupovat při barvení šatů?
Jak postupovat při barvení šatů? Jestliže jste se rozhodli, že si obarvíte šaty, není to úplně snadné. Musíte dodržet určitý postup. Poradíme jaký.

Chraňte si ruce

Můžete vybledlé oblečení obarvit. Chraňte svou pokožku a pracovní plochu před barvivem. Zakryjte svůj pracovní prostor. Nachystejte si poblíž staré hadry nebo papírové ručníky na úklid. Poté si oblečte staré oblečení a silné rukavice, aby se vaše oblečení a pokožka neznečistily.  Je důležité chránit si ruce, protože kontakt s barvivem může podráždit pokožku.

Nechte vanu vody

Naplňte nádobu horkou vodou, která má asi 50–60 °C. Většina ohřívačů vody pro domácnost je nastavena na maximální teplotu 50 °C, i když některé jsou nastaveny na 60 °C, takže nejteplejší voda z vašeho kohoutku by měla stačit. Pokud však chcete teplejší vodu, můžete ji ohřát na sporáku těsně pod bod varu, nebo asi 95 °C. Nalijte vodu do velkého hrnce, kbelíku nebo vany.

Postup barvení

Na každého cca 0,5 kg oblečení vhodného k barveni budete potřebovat asi 10 l vody. Kbelík nebo hrnec je vhodný na menší kousky oděvů, Na větší, jako jsou svetry a džíny, použijte plastovou vanu nebo pračku. Barvivo a sůl rozpusťte v malém šálku vody a poté je přidejte do lázně. Postupujte podle pokynů na barvivu, abyste přesně určili, kolik budete potřebovat. Obecně však budete potřebovat asi 1/2 lahvičky barviva na každou 0,5 kg látky. Aby se barvivo lépe vsáklo, přidejte 150 g soli na každou 0.5 kg látky, kterou barvíte. Barvivo a sůl rozmíchejte v malém šálku teplé vody, dokud se úplně nerozpustí. Poté přidejte směs barviva a soli do větší nádoby s vodou a pomocí kovové lžíce nebo kleští s dlouhou rukojetí vše promíchejte. Pro snadné čištění zvažte použití plastové lžičky k promíchání barviva. Po promíchání barviva je můžete po dokončení jednoduše vyhodit.

Práce s lázní

Přidejte oblečení, tak aby bylo pod vodou a barvivo se rovnoměrně vsáklo do látky, míchejte oblečení alespoň každých 5-10 minut. Nechte v lázni 30-60 minut. Čím více budete míchat, tím rovnoměrnější bude barvivo.  Vyjměte oděv z barviva a důkladně jej opláchněte ve studené vodě. Jakmile uplyne doporučená doba nebo když si myslíte, že oděv vypadá dostatečně tmavý, použijte kleště nebo lžíci k opatrnému vytažení oděvu z barvicí lázně. Přeneste jej do vany nebo umyvadla a opláchněte předmět pod studenou tekoucí vodou, dokud voda nevyteče z větší části čistá. Pamatujte, že barva bude vypadat tmavší, když je oděv mokrý, takže to vezměte v úvahu, když kontrolujete, zda je připraven. Okamžitě vyčistěte umyvadlo nebo vanu, aby je barvivo neznečistilo.

Praní barvených oděvů

Oděv perte samostatně v pračce na studený cyklus. Pokud jste s barvou oblečení spokojeni, otočte oděv naruby a vložte do pračky. I když jste již velkou část barviva vymáchali ručně, při dobrém praní vyteče více, takže do pračky nedávejte nic jiného, jinak se to také zašpiní barvivem. Poté spusťte pračku na malý cyklus.  Vysušte oděv, abyste viděli konečnou barvu. Prádlo můžete usušit pověsit nebo jej můžete umístit do sušičky, v závislosti na látce a vašich osobních preferencích. Zkontrolujte oblečení, abyste se ujistili, že je barva rovnoměrná a nezanechává žádné šmouhy nebo světlejší oblasti a že jste s konečným výsledkem spokojeni.

Zdroje: wikiHow, USA Today

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.04.2024
Reklama
Reklama