Beton svépomocí: Jak ho správně dokončit

Beton svépomocí: Jak ho správně dokončit
Beton svépomocí: Jak ho správně dokončit. Pokud se rozhodnete vyrábět beton svépomocí, je důležitá i jeho finální úprava. Bez ní nezíská kvalitu a požadované vlastnosti. Jak na to?

Včasné dokončení

Chcete-li dělat základy svépomocí, bez betonu to nepůjde. Základem je samozřejmě správná příprava betonu. Tato fáze znamená kvalitní umíchání. Následuje samozřejmě nalití. Někdy je dobré objednat si beton od profesionálů. Ovšem pokud pracujete svépomocí, nesmíte podcenit ani dokončovací práce. Jak na ně? K potření horní části betonu použijte velkou kovovou nebo dřevěnou desku. Potěr pomáhá zhutnit a zpevnit beton a zahajuje proces vyhlazování a vyrovnávání. Poté pomocí plováku dále zhutněte beton, vyrovnejte všechny vysoké nebo nízké oblasti a vytvořte hladký povrch. Malé ruční plováky jsou dobré pro práci s hranami a detaily, velké plováky jsou nejlepší pro práci na velkých plochách. Současně kontrolujte spáry a hrany do betonu pomocí speciálního ručního nářadí.

Stěrkování

Pokud bude beton stěrkován hrubým koštětem, nemusí být nutná žádná další povrchová úprava. Pokud bude beton hladký nebo lisovaný, je nutná povrchová úprava ocelovou stěrkou. Nechte beton odpočívat, dokud povrch nezačne tuhnout. Jakmile je pevný, použijte ocelovou stěrku k vytvoření hladkého, tvrdého a rovnoměrného povrchu. Můžete použít stěrku na dlouhých tyčích.

Finalizace

Po dokončení vyhlazení lze na beton aplikovat finální povrchovou úpravu. Nejzákladnější typ povrchové úpravy je známý jako "povrchová úprava koštětem". Po betonovém povrchu se táhne speciální koště, které vytváří drsný texturovaný povrch. Mezi další typy povrchových úprav patří lisovaná, texturovaná nebo hladká stěrka, to jsou ale jenom některé.

Vytvrzení

Nechte beton odpočinout, aby mohl začít tvrdnout. Proces vytvrzování trvá 28 dní, přičemž prvních 48 hodin je nejkritičtějších. Naneste tekutou chemickou vytvrzovací a těsnící hmotu, která pomůže betonu vytvrzovat pomalu a rovnoměrně, což pomáhá snižovat praskliny, zvlnění a změnu barvy povrchu. Beton můžete začít používat pro lehkou chůzi 3 až 4 dny po dokončení a na betonu můžete jezdit a parkovat  za 5 až 7 dní.

Zdroje: Khatabook, Concrete Network,

Zdroje foto: Pixabay



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.05.2024
Reklama
Reklama