Jak pečovat o nový beton

Jak pečovat o nový beton
Jak pečovat o nový beton. Když je beton nalitý, zhutněný a je dokončena jeho finální úprava, vaše starosti tím rozhodně nekončí. Vyžaduje totiž ještě další péči.

Potřebujete nasycený beton

Chcete-li u úspěšně dokončeného betonu získat co nejpevnější povrchovou úpravu, doporučujeme věnovat čas řádnému vytvrzení nové desky po dobu nejméně 7 dnů po instalaci (ideální je 28 dní). Vytvrzování je proces řízení rychlosti a rozsahu ztráty vlhkosti z betonu během hydratace cementu. Vytvrzování hraje důležitou roli při vývoji pevnosti a trvanlivosti betonu. To se provádí neustálým smáčením povrchu, čímž se zabrání ztrátě vlhkosti z něj. Pokud se voda odpařuje příliš rychle, oslabí hotový výrobek a ten bude vlivem napětí praskat. Zjednodušeně řečeno, cílem je udržet beton nasycený během prvních 28 dnů.

Musíte desku stříkat vodou

Prvních 7 dní po instalaci byste měli desku stříkat vodou 5-10krát denně nebo tak často, jak je to možné. Jakmile je beton nalit, okamžitě začíná proces vytvrzování. Chcete-li ochránit svou novou desku a zajistit kvalitní hotový beton, měli byste počkat 24 hodin na pěší provoz (včetně domácích mazlíčků), alespoň 7 dní, ale ještě lépe 10 dní  na řízení lehkých vozidel nebo přidání nábytku a 28 dní na těžké pick-upy a obytné vozy. Po 28 dnech je beton vytvrzený a budete mít pevnou a stabilní desku. Po tomto okamžiku můžete beton natřít nebo namořit, pokud chcete. Správné vytvrzování betonu zlepšuje pevnost, trvanlivost, vodotěsnost a odolnost po mnoho let.

Použijte tmel

Beton je trvanlivý produkt, ať už ho máte v podobě základových pásů nebo základové desky. Pokud je správně umíchán, dobře nalit a zhutněn, dokončen a vytvrzen, měl by vydržet po celý život. I když je beton často považován za bezúdržbový produkt, zvažte následující jednoduché postupy údržby, abyste prodloužili životnost vašeho betonu. Použít kvalitní tmel je vždy dobrý nápad. Aplikujte měsíc po položení betonu. Vnější tmely na beton mohou vydržet 1 až 5 let, v závislosti především na podmínkách prostředí. Doporučuje se také občasné čištění mýdlem a vodou, aby váš beton vypadal co nejlépe. Utěsnění a pravidelná údržba také minimalizuje pravděpodobnost vzniku skvrn a změny barvy způsobené přírodní nebo umělou kontaminací.

Zdroje: Khatabook, Concrete Network, Lifetime Enclosures

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.05.2024
Reklama
Reklama