Mělké a hluboké základy domu

Mělké a hluboké základy domu
Mělké a hluboké základy domu. Stavba základů domu je nejdůležitější součástí každého projektu výstavby domu, protože nese celou zátěž domu. Existují dva základní typy.

Dobrý základ vydrží dlouho

Nesprávně postavený základ může způsobit praskání a posouvání stěn a podlah, což vede k poškození konstrukce. Proto stavba správného základu bytového domu vyžaduje pečlivé plánování, správný výběr vhodných materiálů a pečlivé provedení krok za krokem. Se správnými technikami a materiály můžete postavit robustní, dlouhotrvající základ, který bude vydrží celá desetiletí.

Rozloží zatížení

Základy budov jsou nejdůležitějšími konstrukčními prvky v každém domě nebo budově, protože nesou celé zatížení konstrukce a bezpečně ji přenášejí do země pod ní. Tvoří základnu, která nese celou váhu stěn, podlah, střechy, inženýrských sítí a obyvatel domu. Primárním účelem základů je zajistit stabilitu rovnoměrným rozložením konstrukčního zatížení do podloží. Při zakládání staveb se tím zabraňuje nerovnoměrnému sedání budovy v průběhu času, které může způsobit velké trhliny a poškození. Důležité je, nedopustit se chyb.

Dva typy základů

V bytové výstavbě se používají dva hlavní typy základů, mělké a hluboké. Mělké základy sahají do hloubky přibližně 1,5 metru nebo méně a jsou vhodné pro rodinné domy a nízkopodlažní budovy. Patří mezi ně rozpěrné patky, rohožové desky, plovoucí desky atd. Hluboké základy přesahují hloubku 1,5 metru do hlubší půdy nebo skalního podloží. Jsou vyžadovány pro vícepodlažní budovy a domy na slabých nebo nestabilních půdách. Piloty, pilíře a kesony jsou běžné systémy hlubinného zakládání. Typ základů domu závisí na půdních podmínkách, zatížení budovy a rozpočtu stavby. Správně navržený a postavený základ udržuje dům stabilní, bezpečný.

Když je půda nestabilní

Hluboké základy jsou vyžadovány pro vícepodlažní budovy a domy na slabých nebo nestabilních půdách. Piloty, pilíře a kesony jsou běžné systémy hlubinného zakládání. Typ základů domu závisí na půdních podmínkách, zatížení budovy a rozpočtu stavby. Správně navržený a postavený základ udržuje dům stabilní, bezpečný a bez problémů s osídlením.

Zdroje: Ultratech Cement

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.05.2024
Reklama
Reklama