Výběr správných rostlin do živého plotu

Výběr správných rostlin do živého plotu
Výběr správných rostlin do živého plotu. Základ prosperujícího živého plotu začíná výběrem správných rostlin. Toto rozhodnutí ovlivňují faktory jako klima, půdní podmínky, výška plotu.  

Berte v úvahu klima i půdní podmínky

Druh rostlin hraje klíčovou roli v tom, aby vaše živé ploty dobře vyhovovaly vašim specifickým potřebám a prostředí, takže proces výběru je zásadním krokem. Výběr druhu je obzvláště důležitý, protože určuje celkový vzhled, rychlost růstu a požadavky na údržbu vašeho živého plotu. Při rozhodování je třeba vzít v úvahu faktory, jako je klima, půdní podmínky a požadovaná výška živého plotu. Mezi oblíbené možnosti patří mimo jiné živý plot z cypřišů, vavřín, portugalský vavřín, túje a Griselinie pobřežní. Kromě výběru vhodných druhů je bezpodmínečně nutné, abyste z kořenů rostlin odstranili veškerý obal ze syntetických vláken. Tím zajistíte správné usazení kořenů v půdě a podpoříte růst vašeho nového živého plotu.

Kořeny versus květináč

Můžete vybírat z rostlin pěstovaných v květináči a okamžitých živých plotů a rostliny s holými kořeny a kořenovým balem. Při výběru mezi rostlinami s holými kořeny, rostlinami s kořenovým balem, rostlinami pěstovanými v květináčích a okamžitým živým plotem je třeba vzít v úvahu několik klíčových rozdílů. Rostliny s holými kořeny a kořenovým balem jsou nejlepší živé ploty, pokud máte omezený rozpočet, ale musí být vysazeny během konkrétního vegetačního období. Na druhou stranu rostliny pěstované v květináči mohou být dražší, ale nabízejí pohodlí, že je můžete sázet kdykoli během roku. Oba typy rostlin mají své výhody. Rostliny s holými kořeny jsou cenově výhodnější a mívají více kořenů než rostliny pěstované v květináčích, což jim může pomoci rychleji se uchytit. Rostliny pěstované v květináčích, i když jsou dražší, se snadněji přepravují a lze je vysadit kdykoli během roku, což poskytuje flexibilitu ve vašem plánu výsadby.


Příprava kořenů rostlin

Správná příprava kořenů rostlin je zásadní pro úspěšné založení vašeho živého plotu. Zahrnuje odříznutí všech poškozených kořenů a rozptýlení zbytkových kořenů, abyste dosáhli vhodné hloubky výsadby. Zajištění dobrého stavu kořenů vašich rostlin jim pomůže ukotvit se v půdě a podpořit zdravý růst. Při výsadbě musíte odstranit obal. To umožní kořenům mladých rostlin přímý kontakt s půdou, což usnadňuje lepší uchycení a růst.

Zdroje: Husqvarna, Hedging Plant Direct

Zdroje foto: Pixabay.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 29.05.2024
Reklama
Reklama